Medicamentele contra gripei contribuie la răspândirea cu mai multă uşurinţă a microbilor

GripaMedicamentele pentru tratarea răcelii şi gripei îi pot face pe pacienţi să se simtă mai bine, însă pot afecta sănătatea prietenilor şi a colegilor, întrucât contribuie la răspândirea cu mai multă uşurinţă a microbilor.

 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aspi­rina, paracetamolul şi ibuprofenul pot face ca persoana care şi le adminis­trează să se simtă mai bine, întrucât ajută la scăderea temperaturii, dar, în acelaşi timp, aceste medicamente fac ca microbii să se răspândească mai uşor. Drept urmare, mai multe per­soa­ne se pot îmbolnăvi, se arată într-un studiu al unei echipe decercetători de la McMaster University, anunţă , sur­să citată de Mediafax.

Cercetătorii canadieni au con­sta­tat că medicamentele luate de persoa­nele care au gripă, pentru a scăpa de transpiraţie şi frisoane, sunt respon­sabile pentru cel puţin unul din alte 20 de cazuri de boală şi mai multe dece­se. Aceştia sunt de părere că persoa­nele bolnave ar trebui, mai degrabă, să stea acasă, să se odihnească şi să mănânce supă, decât să ia pastile.

Oamenii de ştiinţă de la McMas­ter University, din Ontario, autorii acestui studiu, au analizat mai multe studii despre gripă. Printre acestea se numă­ră şi o cercetare care arată că dihorii au eliberat mai mulţi viruşi ai gripei, iar infecţia a rămas în corp mai mult timp, după ce li s-au administrat medi­camente pentru scăderea temperatu­rii. Se crede că temperaturile ridicate în urma instalării febrei determină siste­mul imunitar să lupte contra infecţiei. În absenţa febrei, cantitatea de virusuri din tuse şi strănut creşte, astfel încât microbii se răspândesc mai repede.

Deşi, pentru unii oameni, dihorii ar putea părea o alegere ciudată în acest studiu, se pare că simptomele gripei manifestate de aceste animale sunt similare cu cele ale oamenilor, spun cercetătorii.

Print Friendly, PDF & Email