Ministerul Sănătăţii, prin vocea secretarului de stat Raed Arafat, promite:

Centru medical destinat îngrijirii pacienţilor cu arsuri majore, la Timişoara

Pacient arsTimişoara ar putea avea în următorii doi ani şi jumătate un centru medical destinat îngrijirii pacienţilor cu arsuri majore. Investiţia va fi finanţată din bani proveniţi de la Banca Mondială.

 

Referindu-se la cazurile pacien­ţilor arşi, cu afectare pe suprafeţe mari ale corpului, care sunt desemnaţi în practica medicală dreptmari arşi”, secretarul de stat Raed Arafat spune că, în prezent, în absenţa unor astfel de centre regionale, întreaga cazuis­tică a marilor arşi este transferată la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Raed Arafat anunţă că Ministerul Sănătăţii are în derulare un program finanţat de Banca Mondială, în cadrul căruia se doreşte realizarea unui pro­iect special pentru înfiinţarea a trei cen­tre noi, în Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în care să fie preluaţi şi trataţi pa­cienţii cu arsuri majore. „Până acum, aţi observat, totul ducem la Bucureşti. Orice se întâmplă, un ars grav, imediat merge la Bucureşti. În următorii doi ani, doi ani şi jumătate, cu programul Băn­cii Mondiale, sper să reuşim să avem un număr de paturi de «arşi», cel puţin în încă trei locuri din ţară în afa­ra Bucureştiului. La secţiile de «mari arşi » nu îţi trebuie zeci de paturi, de regulă vorbim de patru până la şase paturi de bolnavi”, spune Raed Arafat, citat de Mediafax.

În afara noilor centre care vor funcţiona la Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, banii obţinuţi din finanţarea Băncii Mondiale vor fi utilizaţi şi pen­tru modernizarea Spitalului de Arşi din Bucureşti, informează secretarul de stat Raed Arafat, care mai spune că au existat în ultimii ani situaţii în care numărul pacienţilor cu arsuri majore a ajuns, în anumite situaţii, la limita maximă a capacităţii de spitalizare de care dispune Spitalul de Arşi din Bucu­reşti. „Din păcate, am trecut prin fe­nomene care ne-au arătat că putem să avem un număr mare de pacienţi arşi deodată. Discoteca de la Sighetul Mar­maţiei, care ne-a produs în prima fază şapte «arşi mari » şi apoi încă nouă «arşi mari», la câteva ore, accidentul de la Mina Petrila şi multe alte situaţii care produc doi, trei, patru «arşi mari». La acestea se adaugă situaţiile care apar zilnic, cel puţin în două – trei judeţe mai apare câte un «ars mare» de la un incendiu sau un accident de muncă”.

Print Friendly, PDF & Email