Timişoara ar putea avea în următorii doi ani şi jumătate un centru medical destinat îngrijirii pacienţilor cu arsuri majore. Investiţia va fi finanţată din bani proveniţi de la Banca Mondială.
Referindu-se la cazurile pacienţilor arşi, cu afectare pe suprafeţe mari ale corpului, care sunt desemnaţi în practica medicală drept „mari arşi”, secretarul de stat Raed Arafat spune că, în prezent, în absenţa unor astfel de centre regionale, întreaga cazuistică a marilor arşi este transferată la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
Raed Arafat anunţă că Ministerul Sănătăţii are în derulare un program finanţat de Banca Mondială, în cadrul căruia se doreşte realizarea unui proiect special pentru înfiinţarea a trei centre noi, în Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în care să fie preluaţi şi trataţi pacienţii cu arsuri majore. „Până acum, aţi observat, totul ducem la Bucureşti. Orice se întâmplă, un ars grav, imediat merge la Bucureşti. În următorii doi ani, doi ani şi jumătate, cu programul Băncii Mondiale, sper să reuşim să avem un număr de paturi de «arşi», cel puţin în încă trei locuri din ţară în afara Bucureştiului. La secţiile de «mari arşi » nu îţi trebuie zeci de paturi, de regulă vorbim de patru până la şase paturi de bolnavi”, spune Raed Arafat, citat de Mediafax.
În afara noilor centre care vor funcţiona la Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, banii obţinuţi din finanţarea Băncii Mondiale vor fi utilizaţi şi pentru modernizarea Spitalului de Arşi din Bucureşti, informează secretarul de stat Raed Arafat, care mai spune că au existat în ultimii ani situaţii în care numărul pacienţilor cu arsuri majore a ajuns, în anumite situaţii, la limita maximă a capacităţii de spitalizare de care dispune Spitalul de Arşi din Bucureşti. „Din păcate, am trecut prin fenomene care ne-au arătat că putem să avem un număr mare de pacienţi arşi deodată. Discoteca de la Sighetul Marmaţiei, care ne-a produs în prima fază şapte «arşi mari » şi apoi încă nouă «arşi mari», la câteva ore, accidentul de la Mina Petrila şi multe alte situaţii care produc doi, trei, patru «arşi mari». La acestea se adaugă situaţiile care apar zilnic, cel puţin în două – trei judeţe mai apare câte un «ars mare» de la un incendiu sau un accident de muncă”.
Ultimele comentarii