Ion Caramitru, incursiune în magia cuvintelor, la Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara va fi mâine gazda unei conferinţe publice susţinute de Ion Caramitru şi moderate de Mircea Mihăieş.

 

Incursiuni în magia cuvintelor este tema conferinţei pe care o va susţine, mâine, la Timişoara actorul Ion Caramitru. Evenimentul, organizat în cadrul seriei Conferințele UVT, moderat de scriitorul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş, va avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, de la ora 18, anunţă UVT.

Seria Conferințelor UVT a adus în fața timișorenilor numeroase personalități ale culturii românești, precum Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu și Nicolae Manolescu.

Vom continua să facilităm prezența în mijlocul comunității timișorene a marilor nume ale României. Considerăm că este de datoria noastră să contribuim la viața socio-culturală a Timișoarei , seria Conferințelor UVT fiind una dintre modalitățile prin care ne îndeplinim acest deziderat”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Actor de teatru și film, regizor și figură politică, Ion Caramitru, fost ministru al Culturii între anii 1996 și 2000, este președinte al UNITER, din 1990, și, începând cu anul 2005, director al Teatrului Național din București.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa profesorului Beate Fredanov, în 1964, debutând, un an mai devreme, la Teatrul Bulandra, cu rolul principal în Hamlet, de William Shakespeare.

Ion Caramitru a fost protagonist într-o serie de producţii teatrale ale unor mari regizori, precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Sică Alexandrescu, jucând în spectacole precum Steaua fără nume, de Mihail Sebastian, Moartea lui Danton, de Georg Büchner, Oresteia, de Eschil, Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, Mincinosul, de Carlo Goldoni, și în multe piese ale lui Shakespeare.

În stagiunea actuală, joacă, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în patru spectacole: Dineu cu proşti, Furtuna, Magic Național şi UFO.

Ca regizor de teatru, operă și operetă, Ion Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția). Adaptările sale la La Tragédie de Carmen, a lui Peter Brook, și Eugene Onegin, de Piotr Ilici Ceaikovski, au fost găzduite de Grand Opera House din Belfast, Irlanda de Nord.

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, şi româneşti, şi străine, făcându-și debutul în 1964, cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților, în regia lui Liviu Ciulei. Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive, în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu, în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian, în Luchian (1981) și Socrate, în seria Liceenii (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984.

Potrivit Teatrului Naţional Bucureşti, anul trecut i-a fost oferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler şi tot anul trecut a primit Premiul de Excelență la Gala Radio România Cultural. În 2016 i-a fost acordat titlul de Ambasador Cultural Shakespeare, în România, cu ocazia Shakespeare Lives 2016, acordat de British Council Romania.

În 2013, a primit premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu” pentru rolul Macbeth . Un an mai înainte, i-a fost acordat „Meritul Academic” de Academia Română şi Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”. În acelaşi an, ca semn al aprecierii pentru întreaga activitate, a primit o stea pe Aleea Celebrităților, din Bucureşti. În 2000, a primit Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce. În 1997, a fost făcut Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa, iar doi ani mai devreme, ofiţer de onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno – britanică, fiind decorat de Regina Elisabeta a II-a.

În 1984 a primit Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, în 1980, Premiul Asociaţiei Cineaştilor, iar în 1976, Premiul revistei Cinema pentru interpretare. De asemenea, a primit premii de interpretare în Teatrul Românesc  în anii 1975, 1979, 1981 şi 1985.

 

Print Friendly, PDF & Email