Bogdan Aurescu, la Timişoara: „Centrul de Tranzit din Timişoara e prima facilitate de acest tip din lume”

bogdan-aurescu Foto oranouaMinistrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vizitat, ieri, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, care găzduieşte temporar persoane refugiate. Prilej cu care demnitarul a subliniat importanţa acestui centru şi remarcând că este prima facilitate de acest tip din lume.

 

 

Ministerul Afacerilor Externe anunţă prntr-un comunicat, că că, în timpul vizitei de ieri, la Timişoara, ministrul Bogdan Aurescu a vizitat şi Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, care are ca scop găzduirea temporară, în România, a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională, ajunse aici ca urmare a unui risc major în ţara de origine. În acest centru sunt găzduite până la finalizarea procedurilor de relocare către o ţară de şedere permanentă.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara este prima facilitate de acest tip din lume, reprezentând un instrument important al politicii de protecţie a UNHCR şi un model de bune practici, demonstrând, totodată, angajamentul României în acest domeniu, prin punerea în practică a conceptului de securitate umană. Centrul se circumscrie principiului solidarităţii în plan umanitar şi dorinţei României, în calitate de donator emergent, stat de relocare şi promotor al agendei umanitare în forurile multilaterale, de a contribui la procesul de împărţire a responsabilităţilor în acest domeniu”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

La vizitarea Centrului au luat parte şi dr. Hartmut Koschyk, membru al Parlamentului Federal German, însărcinat al Guvernului Federal German pentru problemele repatriaţilor germani şi ale minorităţilor naţionale, dr. Berndt Fabritius, membru al Parlamentului Federal German, şi prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, înfiinţat în baza unui Acord între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, semnat la 8 mai 2008, are o capacitate de găzduire de până la 200 de persoane simultan. De la înfiinţare, acesta a oferit adăpost temporar pentru mai mult de 1.700 de refugiaţi, care au fost relocaţi în SUA, Australia, Marea Britanie, Canada, Norvegia, Olanda şi Suedia.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis