Adrian Orza vrea comisie consultativă pentru protejarea patrimoniului istoric al Timişoarei

Pe motiv că “oamenii din sistemul administrativ nu mai au curaj să-şi înfrunte şefii”

Lucrările de reabilitare la clădirile de patrimoniu ale Timişoarei ar putea fi supravegheate de o comisie de arhitecţi şi istorici, care să fie consultaţi atunci când Municipalitatea hotărăşte să demareze o astfel de lucrare. Aceasta este ideea consilierului local Adrian Orza, care consideră că în acest fel se poate proteja patrimoniul istoric al urbei. Primăria susţine, însă, că are deja consultanţi.

Adrian Orza propune înfiinţarea unei comisii consultative

fatada cladire istorica bulevardul regele carolFostul viceprimar ţărănist Adrian Orza, actual consilier local, vrea o comisie consultativă pentru protejarea patrimoniului istoric al Timişoarei. Acesta a declarat că o astfel de comisie ar urma să funcţioneze în cadrul Municipalităţii, însă va avea doar rol consultativ, fără atribuţii în ceea ce priveşte administraţia locală. Din această comisie ar urma să facă parte specialişti în domeniul patrimoniului istoric – muzeografi, arhitecţi şi istorici. “Trebuie să păstrăm anumite elemente care ţin de istoria oraşului şi să le punem în evidenţă, să nu le acoperim de materiale de construcţii noi. De aceea avem nevoie de un grup de oameni neînregimentaţi politic, care să tragă semnale de alarmă în mod public atunci când Primăria hotărăşte să facă intervenţii asupra patrimoniului”, îşi explică propunerea Adrian Orza. Şi asta pentru că, mai spune el, “oamenii din sistemul administrativ nu mai au curaj să-şi înfrunte şefii, le e frică pentru că îşi pierd postul”.

Adrian Orza consilier PNTCD (1)Ideea de a pune în practică acest for civic, cum numeşte consilierul local comisia de consultare, i-a venit atunci când a văzut că în cazul procesului de reabilitare a unor clădiri nu s-a ţinut cont de însemnătatea sibmbolică a acestora şi de importanţa lor pentru istoria oraşului. „Am putea preîn-tâmpina accidente precum cel cu treptele Catedralei, fiind păcat că am şters nişte urme ale istoriei”, spune Adrian Orza.

În primăvara acestui an, reprezentanţii Arhiepiscopiei Timişoara au hotărât reabilitarea treptelor din faţa Catedralei Mitropolitane, însă vechile pietre – care păstrau urme ale Revoluţiei din 1989 – au fost îndepărtate. „Am trecut recent prin faţa Catedralei şi am văzut acele scări gri. Nu vreau să fac alte comentarii. Din punctul meu de vedere, a fost o eroare de concept şi nu cred că este vina Mitropoliei, ci a arhitecţilor”, adaugă Adrian Orza.
Şi pentru ca ideea sa să prindă contur, acesta a anunţat că va depune un proiect de hotărâre într-una din viitoarele şedinţe ale Consiliului Local.

Dan Diaconu viceprimar 2Viceprimarul Diaconu: „Avem deja consultanţi”

Reprezentanţii Muncipalităţii spun, însă, că lucrările efectuate în momentul de faţă în domeniul patrimoniului istoric sunt supravegheate de către persoane care nu au nicio legătură cu politica, şi anume, de consultanţi şi arhitecţi germani. „Mi-e greu să cred că am putea găsi o formulă mai bună decât cea pe care o avem prin acordul cu Banca de Dezvoltare a Germaniei”, spune viceprimarul liberal Dan Diaconu, precizând că inclusiv de proiectele din domeniul cultural, finanţate din fonduri nerambursabile, se ocupă aceşti specialişti.

Print Friendly, PDF & Email