Consilierul local Adrian Orza critică propunerile de modificare a legilor electorale făcute de Comisia de cod electoral

Adrian Orza lat (2) Foto Ligia HutuUn consilier local critică propunerile Comisiei de cod electoral care vizează alegerea pe liste a consilierilor locali şi judeţeni, alegerea, prin negociere, a preşedinţilor de Consilii Judeţene şi alegerea primarilor dintr-un singur tur, apreciind că acestea sunt decizii care adâncesc distanţa dintre cetăţean şi decidentul politic şi care fac din partidele politice nişte organisme supracentralizate.     

 

“Politicienii ar trebui să relaţioneze mai mult cu cetăţenii decât cu şefii de partid”

Consilierul local independent Adrian Orza, fost membru al PNŢCD, se exprimă în termeni critici, cu privire la recentele propuneri de modificare a legilor electorale, propuse de reprezentanţii Comisiei de cod electoral. În situaţia în care aceste propuneri vor fi adoptate, spune el, vor diminua şi mai mult calitatea prestaţiei politice din România, făcând din consilierii locali şi judeţeni nişte marionete manevrate de preşedinţii partidelor politice şi favorizându-i, în varianta alegerii dintr-un singur tur, pe primarii aflaţi în funcţie. În aceste condiţii, declară Adrian Orza, orice discuţie despre reformarea clasei politice va rămâne doar la stadiul de declaraţie de intenţie. Şi aceasta atâta vreme cât, prin propunerile înaintate, nu se urmăreşte, în fapt, ameliorarea raportului de relaţionare directă dintre cetăţeni şi politicieni.

Adrian Orza a amendat atât propunerea vizând alegerea consilierilor locali şi judeţeni pe liste, şi nu prin vot uninominal, cât şi propunerea de desemnare a preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul indirect al membrilor CJ sau cea de alegere a primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Referindu-se la alegerea consilierilor locali şi judeţeni pe liste de partid, Adrian Orza a opinat că, în felul acesta, consilierii locali vor fi trataţi în continuare ca o masă de manevră aflată la dispoziţia şefilor de organizaţii de partid: “Nu e normal să trăiască consilierii cu acest sceptru deasupra capului, de a fi daţi afară. (…) Ei nu vor avea curajul să voteze altceva decât li se impune de la partid”.

Adrian Orza apreciază că, în cel mai bun caz, consilierii locali sau judeţeni vor îndrăzni să îşi exprime părerile într-un mod voalat, dar care nu va afecta, pe fond, decizia sau punctul vedere al organizaţiei din care fac parte. În caz contrar, va exista în permanenţă riscul excluderii şi înlocuirii lor, din raţiuni de neobedienţă, cu următorul candidat înscris pe listă. Iar astfel, este de părere Adrian Orza, se va încuraja nu atât relaţionarea consilierilor cu cetăţenii pe care aceştia îi reprezintă, cât relaţionarea lor cu şefii de partid. Situaţie pe care acesta a amendat-o, întrucât, “firesc ar fi să te duci mai mult în cartier decât la sediul de partid”.

Partidele politice, organisme supracentralizate

„Partidele s-au supracentralizat ca putere, s-au militarizat”, afirmă Adrian Orza, potrivit aprecierii căruia perpetuarea acestui sistem piramidal de funcţionare va genera în continuare majore deservicii. Şi aceasta în vreme ce “un sistem electoral modern ar face ca România să scape din această situaţie”, în care cetăţenii sunt chemaţi la urne doar ca să simuleze democraţia. Împrejurare care, mai spune consilierul local, îi plasează pe români în situaţia nefericită de a nu vota pentru oameni, ci pentru liste, şi de a constata ulterior că, în fapt, „au votat neoameni, puşi de partide pe listă”.

În ceea ce priveşte modalitatea de desemnare a primarilor sau a preşedinţilor de Consilii Judeţene, Adrian Orza apreciază că varianta optimă şi expresia unei veritabile atitudini democratice ar fi alegerea acestora în urma organizării a două tururi de scrutin, aşa cum se întâmplă în democraţii consolidate din ţări cum sunt Germania, Franţa, Canada sau SUA. În felul acesta, opinează el, cetăţenii ar avea nu doar şansa de a alege, ci şi ocazia de a-şi exersa responsabilitatea şi de a-şi asuma consecinţele alegerilor lor. “Personal, sunt fanul transferului de putere către cetăţeni”, a adăugat Adrian Orza, apreciind şi că “oamenilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a-şi trage de mânecă alesul”. Context în care acesta a mai precizat şi că votul uninominal, în cazul desemnării consilierilor locali şi judeţeni, ar putea reprezenta o cale către funcţionalizarea şi creşterea calităţii mediului politic, obligându-i astfel să se reformeze şi pe şefii de organizaţii de partide.

Propuneri de modificare a legilor electorale, în baza unor negocieri politice

Comisia de Cod electoral a votat, la începutul săptămânii trecute, principiul potrivit căruia primarii urmează să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, în vreme ce consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot, pe liste, urmând a se cădea de acord în urma unor negocieri şi asupra alegerii preşedinţilor de CJ.

Potrivit informaţiilor transmise de Mediafax, principiul potrivit căruia consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot proporţional, pe listă, a întrunit unanimitatea opţiunilor reprezentanţilor Comisiei de cod electoral, respectiv 15 voturi. Principiul potrivit căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct, într-un singur tur, a întrunit, de asemenea, majoritatea voturilor, zece membri ai comisiei votând „pentru”.

Varianta susţinută de PNL, potrivit căreia primarii ar trebui să fie aleşi în două tururi, a întrunit doar cinci voturi „pentru”.

În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene, nu s-a agreat încă o propunere, în condiţiile în care coaliţia de guvernare a susţinut varianta alegerii într-un singur tur, iar PNL – varianta alegerii în două tururi. UDMR s-a abţinut de la vot.

În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de CJ propun să facem un dialog pentru a strânge zece voturi până săptămâna viitoare, pentru a găsi o soluţie”, a declarat preşedintele Comisiei, Valeriu Zgonea, propunere agreată de liberalul Mihai Voicu.

Valeriu Zgonea a precizat că actuala coaliţie de guvernare susţine menţinerea actualului sistem de vot în privinţa aleşilor locali, respectiv un singur tur pentru primari şi preşedinţi de CJ şi vot proporţional pe liste pentru consilierii locali şi judeţeni. Şi aceasta în vreme ce Mihai Voicu a precizat că PNL agreează alegerea primarilor şi a preşedinţilor de CJ în două tururi şi vot proporţional pe liste pentru consilierii locali şi judeţeni. Membrii Comisiei au votat cu 14 voturi “pentru” şi o abţinere menţinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni. De asemenea, în unanimitate, Comisia a decis ca, în cazul candidaţilor independenţi la o funcţie de consilier local sau judeţean, atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceştia obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Print Friendly, PDF & Email