Arhitecta Prințului Charles pentru casele din Transilvania, Silvia Demeter Lowe, coordonează un atelier de restaurare de case în satul Gladna Română.
Obiectivul atelierului de restaurare în satul Gladna Română, care se va desfăşura în perioada 26 – 29 octombrie, este punerea în valoare a patrimoniului construit rural și conștientizarea importanței acestuia de către localnici, pentru a încetini înlocuirea lemnului din porți și ferestre cu pvc, titan, plastic, ca semn de bunăstare și confort. „Pentru a oferi «o lecție antikitsch», pe care sper să o putem reproduce cât mai des”, spune Camelia Mingasson, preşedintele Asociației Culturale Kratima, care este organizatorul evenimentului.
Atelierul este organizat în cadrul proiectului „Poartă Artă!”.
Silvia Demeter Lowe, arhitecta Prințului Charles pentru casele din Transilvania, va fi însoțită la Gladna de Cosmin Budriș, artistul care a restaurat poarta Teatrului de păpuşi „Merlin”, din Timişoara.
Proiectul „Poartă Artă!”, derulat de Asociația Culturală Kratima și cofinanțat de Primăria Timișoara și Administrația Fondului Cultural Național, are ca obiectiv principal promovarea porților istorice din Timișoara, ca elemente de patrimoniu construit, printr-o serie de acțiuni și evenimente culturale.
Proiectul este menit să trezească interesul comunităţii pentru patrimoniul construit al Timişoarei. „Porțile Timișoarei deschid drumul spre istoria orașului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena”, spun reprezentanţii Asociației Culturale Kratima.
În prima ediție a festivalului „Poartă Artă!”, în 2015, a fost renovată poarta istorică cunoscută și sub denumirea „poarta cu nasturi”; de pe strada 16 Decembrie 1989, numărul 12, unde, cândva, locuia un năsturar cunoscut de timișorenii din toate colțurile orașului. „Meseria de năsturar nu mai există astăzi, însă caseta de pe poarta acestuia, în care erau expuși nasturii îmbrăcați cu migală, amintește de lumea de odinioară a meșteșugarilor și a breslelor”, mai spun reprezentanţii Asociației Culturale Kratima.
A doua ediție a festivalului a prilejuit recondiționarea a două porți istorice: „Poarta cu porți”, aparținând Palatului Pápaffy, aflat pe strada Emanoil Ungureanu nr. 17, și Poarta „Curților Gemene”, din Piața Romanilor nr. 2 din Timișoara.
Ultimele comentarii