Ordinul Arhitecților România filiala Timiș și Asociația Smart City anunţă începerea celei de-a doua ediții a programului Upgrade My City care își propune ca în perioada octombrie 2017 – mai 2018 să mobilizeze timișorenii să fie implicați în administrarea propriului oraş, pentru transformarea lui într-un spațiu cu un nivel ridicat de calitate a vieții.
Inspirat de previziunile cu privire la modul în care orașele și comunitățile vor funcționa în viitorul apropiat, Upgrade My City deschide un drum de pionierat în România, iar rezultatele primei ediții au creat premisele ca acest program să fie preluat de la a treia ediție la nivel național.
„Upgrade My City este programul deschis pentru oricine se simte chemat să contribuie activ la transformarea orașului. Este programul prin care identificăm, promovăm şi implementăm soluțiile care pot îmbunătăţi calitatea vieţii în oraş, prin implicarea la scară largă a societăţii civile, companiilor, universităţilor şi administraţiei publice. Cele patru grupuri identificate pot asigura împreună resursele, procesele și relevanța ideilor transformate în proiecte și reprezintă actorii transformărilor urbane”, declară Dan Bugariu, inițiator și co-organizator Upgrade My City.
Organizatorii au ales patru teme în jurul cărora se vor genera dezbateri și concluzii cu privire la nevoile orașului, se vor propune soluții și vor fi asumate proiecte: Identitate, Guvernare, Economie și Oameni.
Identitate. Secțiunea propune dezbatere pentru următoarele întrebări fundamentale: Cine am fost și cine suntem acum, ca oraș?, Cine vrem să devenim?, Cum dorim să se contureze spiritul orașului?
Guvernare publică. Proiectul și-a propus să conștientizeze rolul cetățenilor și organizațiilor private în procesul de guvernare publică, impactul unei bune guvernări asupra calității vieții și evoluția rolului administrației locale către un leadership deschis, participativ, responsabil și conectat la dinamica viitorului deja prezent.
Economie. Orașele sunt, în prezent, principalii actori ai economiei mondiale, generând peste 70% din produsul intern brut al lumii. În cadrul programului se va discuta, printre altele, despre economia digitală, circulară, a resurselor partajate și modalitățile prin care putem fructifica local aceste modele.
Oameni. Există o relație directă între nivelul de inteligență, înțelepciune, a orașului și calitatea vieții acestuia. Evoluția relației cetățean – oraș este una de tip spirală. Când cei 4 actori participă la evoluția orașului, nivelul de inteligență, de prietenie, de deschidere a acestuia crește și, ca un rezultat, cetățenii evoluează: personal, profesional, social, cultural. Ceea ce conduce la o implicare și un impact și mai mare asupra progresului orașului.
Ultimele comentarii