Patru ONG-uri se arată profund îngrijorate de mai multe prevederi ale pachetului de modificări legislative prezentat ieri de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, mai cu seamă față de acelea care vizează trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției și scoaterea președintelui României din procedura de numire a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT.
„Considerăm că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, parte a Executivului, este o măsură care ar crea în mod evident premisele imixtiunii politice în puterea judecătorească și direct în carierele magistraților. Inspecția Judiciară a fost trecută în subordinea CSM tocmai pentru a elibera Justiția de controlul politic la care era supusă înainte de 2004, iar o astfel de măsură nu poate decât să amintească de România din acea perioadă”, transmit organizaţiile neguvernamentale Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene şi Grupul pentru Dialog Social.
Reprezentanţii celor patru ONG-uri consideră că, dintre toate procedurile de numire și revocare în funcțiile importante din Parchet, actuala procedură a fost singura care a generat premisele unei justiții penale reale în România, tocmai mulțumită unui mecanism tripartit care oferă contraponderi: ministrul Justiției (reprezentant al Guvernului), președintele României (ales direct de către cetățeni), CSM format din reprezentanții magistraților.
Actuala propunere, atrag aceştia atenţia, este periculoasa întrucât, pe de-o parte, CSM nu poate decât să spună „Da” sau „Nu” unei propuneri venite din partea ministrului Justiției, neputând să aleagă dintre numeroșii procurori din România, iar, pe de altă parte, răspunderea pentru decizie se va putea disipa între membrii CSM, care se vor putea ascunde în spatele votului secret.
„Așadar, considerăm inacceptabilă excluderea președintelui României din procesul de numire a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT. Prin menținerea rolului ministrului Justiției și excluderea din acest proces a președintelui României – demnitarul român cu cea mai mare legitimitate democratică, ales prin vot direct de către majoritatea cetățenilor României – s-ar crea un grav dezechilibru”, atrag atenţia reprezentanţii ONG-urilor.
Aceştia mai spun că așteaptă textul integral al tuturor propunerilor, inclusiv acelea privind răspunderea materială a magistraților, pentru a exprima un punct de vedere aprofundat.
DRAGI ROMÂNI, CHIAR NU OBSERVAȚI CĂ DE CÂTE ORI PREȘEDINTELE ARE O ÎNTÂLNIRE CU UN PARTENER IMPORTANT PENTRU PROMOVAREA ROMÂNIEI TICĂLOŞII PARLAMENTULUI PENAL PRIN ACȚIUNILE LOR DESTABILIZEAZĂ ROMÂNIA?