Vaccinul anti-pneumonii, inexistent în Timiş

Deşi s-a promis de la nivelul Ministerului Sănătăţii că se va achiziţiona şi distribui în teritoriu vaccinul anti-pneumococic, care poate feri copiii de infecţii respiratorii grave, acesta lipseşte în Timiş.

 

O promisiune şi cam atât

Nu doar în privinţa vaccinurilor obligatorii pentru copiii mici, care au rolul de a feri nou-născuţii de afecţiuni grave, există goluri de aprovizionare în Timiş. În plin sezon al virozelor, vaccinul anti-pneumococic, în privinţa căruia Ministerul Sănătăţii promitea că îl cumpăra şi îl va distribui în toate judeţele, lipseşte în Timiş.

„Acest vaccin se achiziţionează de către Ministerul Sănătăţii, care are drept de distribuţie mai departe, în judeţe”, spune Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate a judeţului Timiş.

Potrivit unor informaţii din sistemul medical timişean, promisiunea că acest vaccin va fi cumpărat şi distribuit în teritoriu nu s-a materializat, pentru că în textul de act normativ care reglementează achiziţia şi distribuţia de vaccinuri se precizează că vaccinul anti-pneumococic se poate cumpăra „în limita fondurilor disponibile” şi, se pare, disponibilităţi nu au existat…

Conform medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, vaccinul pneumococic poate preveni boli ce pot avea evoluţie în forme uşoare, medii, dar şi foarte severe, putând cauza meningite cu mortalitate mare, sau insuficienţă respiratorie la persoanele în vârstă.

Ministerul Sănătăţii susţine că procedurile de achiziţie a vaccinului pneumococic au fost începute de anul trecut, dar nu s-au finalizat încă. Probabil însă că până la finalizare va veni primăvara, trecând şi perioada de vârf a virozelor.

 

„Crize ale hexavalentului”, pe parcursul anului trecut

Anul trecut, în primăvară, deşi, în contextul venirii în zonă a unor grupuri mari de imigranţi, era importantă vaccinarea obligatorie a nou-născuţilor, pentru imunizarea lor la boli extreme de grave, unul dintre cele mai importante vaccinuri administrate sugarilor, cel hexavalent, lipsea din majoritatea cabinetelor medicilor de familie. 

Absenţa era motivată cu faptul că există întârzieri în aprovizionare întrucât, deşi a fost semnat un contract cu o firmă producătoare, în luna martie, aceasta nu a putut asigura stocul necesar.

Şi în ianuarie 2016 stocurile de vaccin hexavalent s-au epuizat pe plan local, iar unii părinţi au fost nevoiţi să şi-l procure pe cont propriu din Ungaria.

Vaccinul hexavalent protejează copiii împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi a hepatitei B. Vaccinul este gratuit şi se administrează micuţilor până la împlinirea vârstei de un an, prima dată la patru luni.

Print Friendly, PDF & Email