Prefectura consideră nelegale hotărârile de Consiliu Local anti-paranghelii şi anti-poluare

Niciun cuvânt, însă, despre hotărârile legate de finanţarea Poli

prefectura timisDupă o lungă perioadă de linişte, Prefectura Timiş s-a sesizat brusc în cazul caracterului nelegal al unor hotărâri ale Consiliului Local Timişoara. Considerându-le pe unele, cum e cea care interzice parangheliile în centru sau scoaterea în afara oraşului a marilor poluatori, drept supra-legiferare. Aceeaşi echipă a Prefecturii nu pomeneşte însă nimic de hotărârile legate de finanţarea Poli.


Decizii “supralegiferate” pentru metrou şi zaiafeturi

Deşi a trecut o bună perioadă de timp de când Prefectura nu a mai sesizat caracterul nelegal al vreunei hotărâri de Consiliu Local, echipa Prefecturii care se ocupă de controlul legalităţii şi avizează deciziile Consiliului Local Timişoara a constatat brusc că o serie de acte normative de acest gen aprobate recent ar reprezenta o formă de supralegiferare. Şi nu este vorba despre H.C.L.-uri cu greutate, cum sunt cele care vizează probleme legate de patrimoniu sau bani publici, ci despre chestiuni mai degrabă de fapt divers.

Prima hotărâre considerată nelegală de Prefectură este cea de interzicere a parangheliilor în centrul Timişoarei, iniţiată şi aprobată de Consiliul Local după ce, cu prilejul unor nunţi, mai mulţi cetăţeni romi au confundat treptele Catedralei Metropolitane cu o cârciumă.

A doua hotărâre în cazul căreia s-a sesizat Prefectura este cea de reconfigurare a traseului de cale ferată în Timişoara, prin introducerea liniilor în subteran.

Un al treilea act normativ contestat este cel privind protecţia atmosferei şi sănătatea locuitorilor dinTimişoara,– o încercare a Primăriei de a scoate marii poluatori din oraş.

În privinţa hotărârilor legat de paranghelii şi poluatorii, Prefectura a precizat că „obiecţiunile de legalitate vizează adoptarea acestor hotărâri cu încălcarea normelor care stabilesc competenţa materială a Consiliului Local, a normelor de tehnică legislativă şi a dispoziţiilor legale incidente (s-a constatat că măsurile adoptate de Consiliul Local aparţin unor domenii deja reglementate de legi şi ordonanţe, deci de acte juridice de nivel superior. Prin urmare în competenţa Consiliului Local revenea doar punerea în executare a acestor acte normative şi nu o supralegiferare).”

Cât despre studiul legat de aducerea liniilor CFR în subteran, Prefectura a considerat că obiectul actului normativ – respectiv linia CFR nu aparţine Consiliului Local, ci se află în administrarea CFR şi a Ministerului Transportului. Prefectura nu a uitat să menţioneze în acest context că, în cazul în care consilierii nu le vor revoca, prefectul este decis să le atace în instanţă.

 

Niciun cuvânt despre Poli 

Deşi ultimele acţiuni ale Curţii de Conturi şi DNA sunt de natură să sugereze că Hotărârile de Consiliu Local luate de-a lungul ultimilor ani în ceea ce priveşte finanţarea fostei echipei de fotbal Poli nu ar fi tocmai legale, Prefectura Timiş nu suflă nicio vorbă pe această temă. Mai ales că, la vremea adoptării lor, a dat aviz de legalitate acestor HCL-uri, în jurul cărora se vehiculează un prejudiciu imens produs bugetului local. Or, un punct de vedere pe această temă ar fi fost mult mai interesant decât constatarea “supralegiferării” parangheliilor.

“Prefectura a constatat că acele hotărâri legate de interzicerea parangheliilor s-ar suprapune peste nişte acte normative legale care sunt în vigoare, reprezentând o reglementare în plus. Astfel, s-a considerat că acele hotărâri de Consiliu Local vizează nişte chestiuni care sunt deja reglementate de legi privind, de exemplu, ordinea publică sau protecţia mediului”, spune consilierul local PNL Simion Moşiu.

Pe de altă parte, în opinia sa, este greu de înţeles de ce Prefectura nu a manifestat aceeaşi rigoare şi în cazul celebrelor decizii legate de finanţarea echipei Poli. “Până la urmă, în comparaţie cu problema finanţării, acestea sunt mărunţişuri, pentru că nu vizează bani publici. Prefectura trebuia să se sesizeze atunci când s-au aprobat acele hotărâri legate de finanţarea fotbalului. Dar nu s-au sesizat atunci, şi se sesizează acum pe nişte chestiuni de mult mai mică importanţă”, specifică Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email