Vaccinul hexa, primit cu rezerve şi în Timiş, destinat pieţei din Kazahstan

Georgeta Rus Foto Arhiva personalaÎntr-un articol precedent apărut în TIMPOLIS, cu privire la vaccinul hexavalent, unii medici îşi exprimau rezervele faţă de loturi de vaccin de import care nu păreau să aibă legătură cu specificul local al afecţiunilor prevenite prin vaccine. Deşi în acel material a apărut informaţia furnizată de cadre medicale că lotul respectiv ar proveni din Azerbaidjan, de fapt este vorba de loturi de vaccin destinate pieţei din Kazahstan.

 

Cu toate că în materialul anterior legat de loturile de vaccinuri de import primite cu rezerve în Timiş apărea informaţia că aceste produse ar fi “made in Azerbaidjan”, de fapt, ele nu au nicio legătură cu Azerbaidjan-ul, fiind destinate pieţei din Kazahstan.

Este vorba despre acel lot menţionat de Corpul de Control a Guvernului, în concluziile sale din ancheta desfăşurată în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic transferaţi de la Piteşti la Spitalul “Marie Curie”, din Bucureşti. “În timpul verificărilor, inspectorii au constatat şi faptul că în România au fost aduse 107.300 de doze de vaccin hexavalent destinate pieţei din Kazahstan şi care nu sunt autorizate în UE”, se preciza în concluziile respectivelor verificări.

Citeşte şi: Vaccinul hexa made in Azerbaidjan, primit cu rezerve în Timiş

“De fapt, acele vaccinuri nu au nicio legătură cu Azerbaidjan-ul, fiind destinate pieţei din Kahazstan. Noi ne-am exprimat doar rezerve cu privire la faptul că produse destinate unei anumite populaţii, precum cea din Kazahstan, cu un anumit specific din punct de vedere al afecţiunilor, au fost aduse în ţară, importate, ca şi cum ar fi perfect compatibile cu specificul local”, declară medicul timişorean Georgeta Rus (foto). Aceasta mai spune că mulţi medici sunt supăraţi pe Ministerul Sănătăţii, pentru că nu pune la punct demersuri corecte şi la timp de licitare şi aprovizionare la nivel naţional cu vaccinuri şi că lasă perioade mari de timp fără acoperire vaccinală în boli foarte grave, letale, întrerupând continuitatea prevenţiei şi a eradicării mondiale a acestor boli.

Print Friendly, PDF & Email