Consiliul Judeţean Timiş este prind în procedurile de angrenare a patru spaţii din Bastionul Theresia, spaţii cu destinaţia de restaurant, cafenea şi club. Reprezentanţii administraţiei judeţene susţin că au expirat contractele pentru spaţiile respective, urmând să se organizeze licitaţie pentru o nouă închiriere.
Măsuri radicale
Cu sau fără legătură cu destinaţiile convenite – adică, spaţii culturale sau de interes civic – în momentul reabilitării cu fonduri europene a Bastionului Theresia, Consiliul Judeţean Timiş a iniţiat măsuri de evacuare pentru trei locaţii din respectivul complex. Este vorba despre spaţiile ocupate de o cafenea, un club şi un restaurant, iar reprezentanţii CJ Timiş spun că principala motivaţie pentru această procedură este legată de expirarea contractelor pentru spaţiile respective, urmând să se sigileze uşile şi să fie numit un custode neutru. După ce spaţiile vor fi eliberate, urmează o procedură de licitaţie, pentru închirierea acestor locaţii. După cum este de aşteptat, o parte dintre cei evacuaţi contestă în instanţă procedurile, urmând să se stabilească dacă eliberarea se va face imediat sau mai poate fi trenată.
După finalizarea reabilitării Bastionului, în 2011, CJ Timiş a avut dispute cu foştii proprietari de localuri şi spaţii comerciale din zonă. Aşa se face că, la finalizarea şi darea în folosinţă a spaţiilor, administraţia judeţeană a trebuit să renegocieze cu foştii chiriaşi. Locaţia din perimetrul Bastionului renovat, care a dus la cele mai multe discuţii, este cea în care funcţiona un club de noapte. Aici, conform proiectului aprobat pentru finanţare, ar fi trebuit să funcţioneze un centru de pregătire pentru tineret. În 2014, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut să se specifice clar ce presupune acest centru de pregătire pentru tineret, să se explice dacă “activitatea de discotecă” intră în acest centru sau nu, pentru a nu exista discuţii la un eventual control al celor care au acordat finanţarea.
„Cu destinaţii gen, club, sau restaurant, mi s-a părut ciudat faptul că au existat discuţii şi controverse în momentul în care am solicitat un spaţiu acolo pentru Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. Spaţiul atribuit este unul destul de mic, raportat la importanţa şi activitatea asociaţiei, şi probabil că, la momentul în care au existat aceste discuţii, unii colegi credeau că-mi trebuie mie spaţiul în cauză”, spune consilierul judeţean PSD Adrian Negoiţă.
CAEN-uri dispărute
În luna mai, TIMPOLIS semnala că fost conducere a administraţiei judeţene le pregătise aleşilor un proiect pentru aprobarea închirierii unui spaţiu din imobilul Bastionul Theresia Timişoara, aflat în proprietatea CJ Timiş.
Conform acestui proiect, ţinând cont de necesitatea valorificării spaţiilor libere din Bastionul Theresia, se propunea aprobarea închirierii, prin licitaţie publică, a unui spaţiu din Corpul C – Centru cultural, cu o suprafaţă de 216,95 de metri pătraţi, unor firme cu mai multe coduri CAEN. Primul dintre ele, şi cel mai reprezentativ raportat la specificul spaţiului de Centrul Cultural era codul I – hoteluri şi restaurante şi alte activităţi de servicii, de alimentaţie”. Ceea ce însemna că în acea parte din spaţiul renovat prin fonduri europene al Bastionului Theresia, care ar fi trebuit, potrivit scopurilor proiectului de finanţare, să găzduiască activităţi culturale, se putea face „cultură” cu furculiţa, cuţitul şi, eventual, halba de bere.
Între timp, poate şi în urma acestor semnale mediatice, CJ Timiş a decis să modifice forma iniţială a proiectului. A fost avizat favorabil în Comisia pentru Cultură, Învăţământ, Tineret şi Sport, în celelalte comisii fiind avizat favorabil cu următorul amendament: „Se propune eliminarea din caietul de sarcini privind închirierea unui spaţiu din imobilul Bastionul Theresia a prevederilor referitoare la clasificarea activităţilor din economia naţională – cod CAEN – pe motiv că nu există tarife pentru aceste coduri”.
Proiectul a şi fost votat în această formă, rămânând însă întrebarea: ce s-a rezolvat prin eliminarea acestor coduri CAEN? Practic, simpla eliminare a acestora nu ar face decât să mărească paleta de activităţi a viitorilor chiriaşi, putându-se ajunge, în lipsa altor restricţii, la alte „întrebuinţări culturale”, cum ar fi club magazin de băuturi alcoolice sau agenţie de pariuri sportive.
Ultimele comentarii