„Cultura” cu CAEN de restaurant dispare la Bastion

În loc, s-ar putea da undă verde pentru aproape orice activităţi viitorilor chiriaşi

Bastion Timisoara Foto Opinia TimisoareiTIMPOLIS atrăgea, recent, atenţia asupra prevederilor caietului de sarcini prin care se dorea închirierea unor spaţii prevăzute pentru activităţi culturale unor unităţi cu cod CAEN de restaurant şi alimentaţie publică. Între timp Consiliul Judeţean Timiş a „rezolvat” problema eliminând cu totul codurile CAEN şi specificul activităţii din documentaţia de închiriere, ceea ce înseamnă că s-ar putea să se dea undă verde pentru întrebuinţări dintre cele mai bizare ale acestor spaţii ultracentrale, renovate cu bani europeni.

 

CAEN-ul pentru mici şi bere dispare

TIMPOLIS semnala în urmă cu câteva săptămâni că, pentru plenul din aprilie al Consiliului Judeţean Timiş, Executivul le pregătise aleşilor un proiect pentru aprobarea închirierii unui spaţiu din imobilul Bastionul Theresia Timişoara, aflat în proprietatea CJ Timiş. Conform acestui proiect, ţinând cont de necesitatea valorificării spaţiilor libere din Bastionul Theresia, se propunea aprobarea închirierii, prin licitaţie publică, a unui spaţiu din Corpul C – Centru cultural, cu o suprafaţă de 216,95 de metri pătraţi, unor firme cu mai multe coduri CAEN. Primul dintre ele, şi cel „mai reprezentativ” raportat la specificul spaţiului de Centrul Cultural era codul I – hoteluri şi restaurante şi alte activităţi de servicii, de alimentaţie”. Ceea ce însemna că în acea parte din spaţiul renovat prin fonduri europene al Bastionului Theresia, care ar fi trebuit, potrivit scopurilor proiectului de finanţare, să găzduiască activităţi culturale, se putea face „cultură” cu furculiţa, cuţitul şi, eventual, halba de bere.

Între timp, poate şi în urma acestor semnale mediatice, CJ Timiş a decis să modifice forma iniţială a proiectului. A fost avizat favorabil în Comisia pentru Cultură, Învăţământ, Tineret şi Sport, în celelalte comisii fiind avizat favorabil cu următorul amendament: „Se propune eliminarea din caietul de sarcini privind închirierea unui spaţiu din imobilul Bastionul Theresia a prevederilor referitoare la clasificarea activităţilor din economia naţională – cod CAEN – pe motiv că nu există tarife pentru aceste coduri”.

Proiectul a şi fost votat în această formă, rămânând însă întrebarea: ce s-a rezolvat prin eliminarea acestor coduri CAEN? Practic, simpla eliminare a acestora nu ar face decât să mărească paleta de activităţi a viitorilor chiriaşi, putându-se ajunge, în lipsa altor restricţii, la alte „întrebuinţări culturale”, cum ar fi club de noapte, magazin de spirtoase sau agenţie de pariuri sportive.

Consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu spune că problema atribuirilor de spaţii la Bastion e veche. „Sunt spaţii care au fost şi au rămas goale, iar dacă ar fi fost să se permită închirierea pentru restaurante şi baruri, probabil că se ocupau de mult. Consider că ar fi trebuit să existe o implicare mai mare a Consiliului Judeţean în această problemă a închirierii spaţiilor, pentru că e clar că lucrurile nu au mers prea bine în ultima perioadă”, adaugă Tiberiu Lelescu.

O renovare costisitoare

Reabilitarea fortificaţiei Bastionului a beneficiat de finanţare prin Programul Phare 2005 Dezvoltare Regională, una dintre cele mai consistente finanţări europene derulate în Timiş, care a presupus o investiţie de peste 9,7 milioane de euro. Din această sumă, cinci milioane de euro proveneau din fonduri Phare, 1,7 milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat, 2,3 milioane de euro au fost de la CJ Timiş, iar puţin peste un milion de euro au fost alocaţi din bugetul Primăriei Timişoara.

Deşi conform proiectului prin spaţiile care urmau a fi atribuite, Bastionul urma să devină centrul spaţiului socio-cultural al Timişoarei, din felul în care au evoluat ulterior lucrurile nu prea rezultă că acest obiectiv ar putea fi atins în totalitate.

Print Friendly, PDF & Email