Undă verde pentru închirieri de spaţii la Bastion

După ce perioada de cinci ani impusă pentru păstrarea specificului anumitor spaţii din Bastionul reabilitat a expirat, Consiliul Judeţean Timiş aprobă un nou regulament prin care vrea să dea posibilitatea unor închirieri profitabile.

 

Fără obligaţii faţă de finanţator

Pentru şedinţa de plen de sfârşit de lună, Consiliul Judeţean Timiş a pregătit, printre altele, şi un proiect ce vizează schimbarea reglementărilor de închiriere de spaţii din acest complex.

După cum precizează oficialii administraţiei judeţene, prin Proiectul de reabilitare, CJ Timiş „a fost obligat să păstreze destinaţia spaţiilor destinate închirierii, pe o durată de cinci ani de la data finalizării lucrărilor, în perioada de implementare a proiectului. Această perioadă s-a finalizat la sfârşitul anului 2015.”

Ca atare, acum destinaţia spaţiilor poate fi modificată astfel încât acestea „să devină atractive pentru operatorii economici” şi să vină în sprijinul locuitorilor şi al turiştilor „prin oferirea de oportunităţi pentru petrecerea cât mai plăcută a timpului”.31

„Ar trebui să se încerce să se păstreze pe cât posibil specificul cultural al activităţilor desfăşurate în acele spaţii ale Bastionului reabilitat. Caz în care nu ar trebui să se ceară preţuri exorbitante pentru închiriere”, este de părere istoricul timişorean Ioan Haţegan.

 

Probleme vechi

După finalizarea reabilitării Bastionului, în 2011, CJ Timiş a avut dispute cu foştii proprietari de localuri şi spaţii comerciale din zonă. Aşa se face că, la finalizarea şi darea în folosinţă a spaţiilor, administraţia judeţeană a trebuit să renegocieze cu foştii chiriaşi. Locaţia din perimetrul Bastionului renovat, care a dus la cele mai multe discuţii, este cea în care funcţiona un club de noapte. Aici, conform proiectului aprobat pentru finanţare, ar fi trebuit să funcţioneze un centru de pregătire pentru tineret. În 2014, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut să se specifice clar ce presupune acest centru de pregătire pentru tineret, să se explice dacă “activitatea de discotecă” intră în acest centru sau nu, pentru a nu exista discuţii la un eventual control al celor care au acordat finanţarea.

Anul trecut,în luna mai, TIMPOLIS semnala că fost conducere a administraţiei judeţene le pregătise aleşilor un proiect pentru aprobarea închirierii unui spaţiu din imobilul Bastionul Theresia Timişoara, aflat în proprietatea CJ Timiş.

Conform acestui proiect, ţinând cont de necesitatea valorificării spaţiilor libere din Bastionul Theresia, se propunea aprobarea închirierii, prin licitaţie publică, a unui spaţiu din Corpul C-Centru cultural, cu o suprafaţă de 216,95 de metri pătraţi, unor firme cu mai multe coduri CAEN. Primul dintre ele şi cel mai reprezentativ raportat la specificul spaţiului de Centrul Cultural era codul I – hoteluri şi restaurante şi alte activităţi de servicii, de alimentaţie”. Ceea ce însemna că în acea parte din spaţiul renovat prin fonduri europene al Bastionului Theresia, care ar fi trebuit, potrivit scopurilor proiectului de finanţare, să găzduiască activităţi culturale, se putea face „cultură” cu furculiţa, cuţitul şi, eventual, halba de bere.

Între timp, poate şi în urma acestor semnale mediatice, CJ Timiş a decis să modifice forma iniţială a proiectului.

Print Friendly, PDF & Email