Echipa de alpinişti slovaco-română, din care face parte şi timişoreanul Horia Colibăşanu, urcă azi spre spre vârful Manaslu, unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, a transmis, ieri, Horia Colibășanu, prin telefonul cu satelit.
„Este prima fereastră de vârf pe Manaslu, în acest sezon marcat de ceață, ninsoare și vânturi puternice”, anunţa, ieri, Horia Colibăşanu.
Acesta a revenit ieri, împreună cu alpinistul slovac Peter Hamor, în tabăra de bază, după câteva zile de așteptare în Samagaun, un sat din zona Gandaki, aflat în vecinătatea muntelui Manaslu. Tot ieri, echipa a început să urce pe ruta standard – cea de pe coasta de nord-est, deschisă de japonezi în 1956 –, făcând acest lucru fără șerpași și fără oxigen artificial, considerat doping. „Miza finală a acestei expediții este deschiderea unei rute noi spre vârf, pe fața nordică”, a mai spus Horia Colibăşanu.
Horia Colibășanu a mai urcat cu succes Muntele Manaslu, în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza, decedat, doi ani mai târziu, în 2008, în timpul unei expediţii.
Manaslu, care are o altitudine de 8.163 m, este considerat unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât Everestul (8.848m), cel mai înalt și promovat munte din lume.
„Ne aflăm la şase decenii distanţă de primele ascensiuni reuşite ale celor mai înalţi munţi ai lumii. În zilele noastre, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, declara Horia Colibăşanu, al sfârşitul lunii martie, înainte de a pleca în această expediţie care se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.
Horia Colibășanu, în vârstă de 39 de ani, are în palmares cinci premiere pentru România. A fost primul roman care a urcat pe Annapurna, pe K2 și pe Dhaulagiri, care se află în Top 5 mondial ca rată de mortalitate. Horia Colibășanu este și singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering” (la “Piolets d'Or”, 2009), din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.
Ultimele comentarii