Horia Colibăşanu a ajuns pe Everest

Alpinistul timişorean Horia Colibășanu a reuşit astăzi încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă remarcabilă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi.

 

Horia Colibășanu a anunţat imediat cum a ajuns pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, că este bine, chiar dacă a fost foarte greu. „A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia, imediat după ce a ajuns pe vârf. Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8300 m.

Horia Colibăşanu a urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017. Decizia lui de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala, pentru a-şi reduce timpul de expunere la mare înălţime, şi să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.

Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă, având în vedere că este foarte obosit.

Vârful Everest (8848 m) este cel de-al optulea opmiar în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri. Aceasta este cea de-a 19 expediție internațională a lui Horia Colibășanu.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. De asemenea, Federația Română de Alpinism și Escaladă susține proiectul expediției pe Everest.

Citeşte şi: Alpinistul Horia Colibăşanu, înainte de ascensiunea pe Everest: „Pe munte trebuie să fii foarte corect cu tine, cu ceilalţi şi, nu în ultimul rând, cu muntele”

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Succesul lui Horia Colibasanu pe vârful K2 (8.611m) din Pakistan, pe care l-a escaladat fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federaşii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpiniştii care urcă muntii pe propriile forţe, fizice şi psihice sunt cunoscuţi sub denumirea de alpinişti puri.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis