Deputat Niculae Mircovici: „Expresia «neam de slugă» nu a vizat poporul român”

Niculae Mircovici Foto romaniatvDeputatul Niculae Mircovici spune că mesajul său, în care se referea la protestatari ca la un neam de slugă, a fost înţeles greşit.

 

După o postare făcută, zilele trecute, pe o reţea de socializare, de Niculae Mircovici, deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat – România, în care se referea la protestatari ca la un neam de slugă – „Un neam de slugă se simte cu adevărat stăpân atunci când postează în mediul virtual sub protecţia anonimatului sau când, clamând democraţia, iese în stradă (în număr semnificativ – mii sau zeci de mii) asumându-şi mandatul a milioane de oameni care au votat.” –, parlamentarul spune că mesajul său a fost înţeles greşit.

„Trecând printr-o perioadă dificilă a vieţii mele şi conferindu-i timpului o altă dimensiune, aş dori să fac câteva precizări referitoare la postarea mea de pe facebook.com care a stârnit atâta vâlvă în spaţiul virtual şi mass-media”, spune Niculae Mircovici.

Acesta afirmă că expresia “neam de slugă” nu a vizat poporul român, comunitatea demonstranţilor din Piaţa Universităţii („acceptând că într-o democraţie sănătoasă este un mod de manifestare democratică”), nici pe cei care au postat în mediul virtual. „Când am făcut referire la «neam de slugă», mă refeream la o persoană sau un grup de persoane (nu neapărat numeros) care, nedeclarându-şi adevărata identitate, susţine idei contrare milioanelor de oameni care, printr-un vot democratic, şi-au exprimat o altă dorinţă în alegerile din 2012. Poate chiar şi mulţi din aceşti anonimi care acum îşi schimbă haina, funcţie de interese”, afirmă deputatul. Precizând că o astfel de afirmaţie nu putea avea sens în condiţiile în care, timp de 38 de ani, a purtat, ca militar al Armatei române, cu mândrie, stema României în frunte.

Referitor la scoaterea dirijată în piaţă, mai spune Niculae Mircovici, afirmaţia nu a vizat „ieşirea emoţională, cinstită, puternic influenţată de drama de la clubul Colectiv”, ci pe aceia care au avut un alt interes decât acela de a sancţiona corupţia şi de a se instaura dreptatea socială şi care vroiau să-şi realizeze propriile scopuri, „evident nedeclarate”.

În privinţa afirmaţiei din final, „Noi suntem stăpâni”, Niculae Mircovici declară că era o ironie şi nu o referire la faptul că el sau alţi politicieni ar fi stăpâni, „aşa cum au vrut unii să se lase de înţeles, referirea fiind în consonanţă cu acel «ne-am luat ţara înapoi» printr-o ieşire în stradă” şi la faptul că în cazul răsturnării unui guvern, expresie a milioane de votanţi prin câteva mii sau zeci de mii, nu reprezintă o împlinire a idealurilor de democraţie ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Mulţumesc foştilor mei studenţi care se înscriu în cei 57% intelectuali tineri din piaţă, foştilor colegi din Armată şi multor oameni cu idealuri democratice, cu sau fără pregătire intelectuală, care au înţeles şi nu au răstălmăcit mesajul inspirat din cartea doctorului Paul Purea «16 Noiembrie – Întâmplare sau redeşteptare? Triumf sau dezamăgire?»,pe care o recomand cu acest prilej, anume că prin organizare politică şi mijloace democratice, tânăra generaţie îşi poate realiza idealurile de schimbare a societăţii”, mai spune parlamentarul.

Acesta îşi încheie postarea, afirmând că îşi asumă „expresiile vulgare şi triviale din mesajul celor care s-au simţit lezaţi, considerându-le, ca om politic, o sancţiune pentru faptul că nu am militat suficient pentru acordarea a 6% din buget pentru Educaţie”.

 

Citeşte şi:

Deputatul Niculae Mircovici îi numeşte pe protestatari neam de slugă

Print Friendly, PDF & Email