O notificare venită din partea viceprimarului Traian Stoia readuce în atenţie situaţia clădirilor-monument istoric din Timişoara şi informează despre finalitatea unui demers administrativ: o întâlnire care i-a adus la masa discuţiilor pe reprezentanţii Goldale Real Estate, membră a Ţiriac Holding.
Clădirile-monument istoric, în atenţia Primăriei
Viceprimarul P.S.D. al Timişoarei, Traian Stoia, aducea în atenţia opiniei publice, zilele trecute, situaţia critică în care se află mai multe clădiri-monument istoric, ai căror proprietari erau înştiinţaţi că sunt pasibili de amenzi a căror valoare maximă poate ajunge până la 10.000 de lei.
Pe lista prezentată de Traian Stoia figurau, propuşi a fi aduşi în atenţia Comisiei de evaluare, pentru a fi sancţionaţi cu amendă maximă, şi proprietarii Abatorului Timişoara, adică reprezentanţii societăţii Goldale Real Estate, membră a Ţiriac Holding.
Situat pe b-dul Eroilor de la Tisa nr. 24, Abatorul a fost construit între anii 1904 – 1905, după planurile arhitectului László Székely, primul arhitect-şef al oraşului. Proprietatea este alcătuită din două corpuri de clădire, hale laterale şi mai multe turnuri, care se află într-o stare avansată de degradare, acoperişul fiind distrus aproape integral, ornamentele de pe faţadă fiind în pericol să se prăbuşească, iar clădirile fiind aproape în stadiul de ruină.
Asupra proprietăţii ar exista, susţine Traian Stoia, un drept de ipotecă cedat S.C. Timişoara Plaza Center S.R.L., în valoare de mai mult de zece milioane de euro. Autorizaţia de consolidare ar fi expirat însă de multă vreme, degradarea clădirilor continuă, astfel încât viceprimarul propunea sancţionarea proprietarilor cu amenda maximă de 10.000 de lei, în baza Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice.
Amenzi, negocieri şi primele rezultate
La mai puţin de o săptămână de la acele declaraţii, o înştiinţare venită de pe adresa cabinetului viceprimarului Traian Stoia vorbeşte despre o întâlnire, reflectată ca o izbândă, a viceprimarului P.S.D. cu reprezentanţii Goldale Real Estate, cu menţiunea că somaţiile şi amenzile date de Primărie şi Poliţie în ultima perioadă încep să dea rezultate. „Reprezentanţii Goldale Real Estate sunt primii care au înţeles importanţa demersului iniţiat de Primăria Timişoara, cu privire la protejarea patrimoniului istoric. Este un prim pas. Aşteptăm cu interes punerea în operă a obligaţiilor asumate în procesul verbal şi salvarea unui monument important pentru istoria Timişoarei”, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei.
Potrivit aceleiaşi surse, în 16 octombrie, în urma sancţionării societăţii cu suma de 8000 de lei pentru încălcarea Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, reprezentanţii Goldale Real Estate au avut o întâlnire cu Traian Stoia. Amenda a fost aplicată prin cumul, inclusiv pentru nerespectarea unei autorizaţii de construire emise în august 2008 de Primăria Timişoara, autorizaţie a cărei valabilitate a expirat, fără ca societatea să solicite o alta nouă.
La întâlnirea de zilele acestea dintre reprezentanţii societăţii, cei ai Primăriei şi ai Poliţiei, mai transmite Traian Stoia, s-a discutat despre un set de măsuri pe care societatea Goldale Real Estate trebuie să le pună în practică, asumându-şi ca termen data de 16 ianuarie 2014. Este vorba despre punerea în siguranţă în regim de urgenţă a monumentului istoric, despre obţinerea autorizaţiei de construire, tot în regim de urgenţă, pentru reabilitarea clădirilor existente în ansamblul monumentului istoric şi despre igienizarea celor cinci hectare de teren aferente construcţiilor.
Ultimele comentarii