Hidrocentrala Surduc, din nou la vânzare

Consiliul Judeţean Timiş, unul dintre posibilii cumpărători ?

Hidrocentrala Surduc Foto RedesteptareaHidroelectrica încearcă din nou să vândă 31 de hidrocentrale, de această dată la un preţ cu 20% mai mic decât cel propus iniţial, la începutul anului. Printre obiectivele de acest gen scoase la vânzare se numără şi Hidrocentrala de la Surduc, pentru care compania deţinătoare ar dori să obţină măcar un milion de euro. Printre potenţialii cumpărători s-ar putea găsi şi Consiliul Judeţean Timiş.

 

Vânzare „la pachet”

Producătorul de energie Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a scos la vânzare 31 de microhidrocentrale, pentru 70 milioane lei, cu 20% sub suma cerută la licitaţiile anterioare. 

Licitaţiile pentru unităţile cu o putere totală instalată de 25,7 MW vor avea loc în perioada 23 – 26 noiembrie. Activele, structurate în 22 pachete, sunt situate în judeţele Suceava, Braşov, Hunedoara, Neamţ, Sibiu, Vâlcea, Maramureş, Arad, Argeş, Buzău, Timiş, Vrancea şi Bacău. Printre ele se regăseşte şi Hidrocentrala de la Surduc, pentru care Hidroelectrica solicită peste un milion de euro, plus TVA. Microhidrocentrala de la Surduc are o putere instalată de 1,7 MW. Centrala a fost pusă în funcţiune în 1986, este echipată cu 2 hidroagregate de 0,85 MW fiecare.

Vânzarea va fi făcută prin licitaţie deschisă cu strigare, care, pentru acest activ, va avea loc în 25 noiembrie, de la ora 14.

Printre posibilii cumpărători s-ar putea regăsi şi Consiliul Judeţean Timiş, dacă o serie de discuţii purtate în acest sens la începutul anului s-ar concretiza. Astfel, în primele şedinţe de plen din acest an o parte din consilierii judeţeni au solicitat conducerii CJ Timiş analizarea oportunităţii acestei achiziţii.

Consilierul judeţean PNL Marian Vasile spune că au existat discuţii în acest sens şi s-a solicitat să se analizeze oportunitatea acestei achiziţii în corelaţie cu priorităţile CJ Timiş, legate de zona respectivă. „S-au stabilit o serie de obiective de investiţii în zona Surduc, şi în acest context ar trebui analizat dacă putem valorifica o asemenea achiziţie, Astfel, centrala ar putea asigura energia necesară pentru lucrările de infrastructură pe care CJ Timiş le-ar realiza în zonă. Totodată, în contextul liberalizării pieţei energiei, s-ar putea analiza şi posibilitatea vânzării energiei produse de această unitate, raportată, evident, la costurile presupuse, pentru că mentenanţa unui astfel de obiectiv nu este uşoară şi nici ieftină”, mai spune Marian Vasile.

O sursă de energie pentru toată zona Făget – Lugoj

Hidrocentrala de la Surduc este singura din Timiş şi a fost terminată în urmă cu 30 de ani, la câţiva ani după construirea barajului. Conform unor estimări de specialitate, cele două grupuri asincroane ale hidrocentralei pot produce o energie de doi megawaţi pe oră, care ar putea alimenta întreaga zonă Lugoj – Făget. Hidrocentrala este amplasată pe râul Gladna, afluent al râului Bega, şi apa ajunge la ea printr-o conductă de câţiva kilometri care preia apă din lac şi prin cădere alimentează grupurile energetice. Hidrocentrala este echipată cu două hidroagregate cu ax orizontal de 0,85 MW fiecare, la un debit instalat de trei metri cubi şi cădere de 39 de metri, fiind administrată de Hidroelectrica Caransebeş.

Microhidrocentrala este funcţională, însă este pornită doar la comanda Direcţiei Apelor Române Banat, atunci când debitul lacului permite acest lucru.

Reducerea de preţ făcută pentru acest obiectiv scos la vânzare este una consistentă. Dacă la începutul anului se anunţa un preţ de pornire de 7.326.400 lei, acum preţul “de catalog” este de un milion de euro, respectiv 4,5 milioane de lei. Prin contract s-a stabilit că, indiferent cine ar fi cumpărătorul acestei unităţi, este obligat ca pe o perioadă de minim cinci ani să continue activitatea de producere a energiei electrice.

Print Friendly, PDF & Email