Acţiunile CJ Timiş la SRL-uri, la vânzare pe ultima sută de metri

Ani de zile de analize, fără niciun rezultat

STRABAG_TiefbauDeşi a promis din primele zile ale mandatului că va lichida acţiunile Consiliului Judeţean Timiş la diverse afaceri din care nu obţine profit, actuala echipă executivă din fruntea administraţiei judeţene nu a reuşit să facă nimic notabil în această direcţie. Tocmai de aceea e surprinzătoare decizia CJ Timiş de a lichida „pe ultima sută de metri” portofoliul de acţiuni la societatea Drumco, pe care a mai încercat să-l vândă de câteva ori pe parcursul actualului mandat.

 

Încă o tentativă

Pentru următoarea şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiş a înaintat, după mai multe încercări similare pe parcursul actualului mandat, un nou proiect de vânzare a pachetului de acţiuni minoritar deţinut la societatea Dumco, în asociere cu concernul austriac Strabag. La SC Drumco SA CJ Timiş deţine o cotă de 30% din capitalul social, respectiv 388.705 acţiuni, cu o valoare totală de 1.454.820 de dolari, conform actului constitutiv al societăţii, acţionar majoritar fiind Strabag.

Reprezentanţii CJ Timiş recunosc că pe parcursul ultimilor ani „Comisia specială pentru analizarea situaţiei economico-financiare a societăţilor la care judeţul Timiş este acţionar sau asociat a analizat în mai multe şedinţe situaţia SC Drumco SA, concluzionând că se impune demararea procedurilor în vederea vânzării acţiunilor deţinute de CJ Timiş către Strabag AG. S-a purtat corespondenţă scrisă cu conducerea Strabag AG în vederea vânzării acţiunilor, însă datorită divergenţei de opinii în ceea ce priveşte valoarea la care se va achiziţiona de către Strabag AG pachetul de acţiuni, nu s-a ajuns la un acord.”

Acum însă concernul austriac şi-a manifestat din nou intenţia de a cumpăra pachetul de acţiuni deţinut de CJTimiş, având în vedere calitatea de titular ar dreptului de preemţiune, iar CJ Timiş a decis să emită o hotărâre de aprobare a demarării procedurilor de vânzare a acţiunilor deţinute la Drumco SA.

Un istoric „zbuciumat”

Drumco a fost înfiinţată în 1998 printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean. După ce a pornit în acest parteneriat de la un pachet de acţiuni majoritar, având în 1998, la înfiinţarea societăţii, în parteneriat cu firma Strabag, 51% din acţiuni, CJTimiş a renunţat în mod inexplicabil, în 2003, pe timpul mandatului lui Dan Ioan Şipoş la şefia CJ Timiş, la pachetul majoritar de acţiuni, într-o şedinţă celebră, ţinută cu câteva zile înainte de Crăciun. Aşa că, dacă iniţial capitalul social al societăţii era de 2.852.588 de dolari, din care CJ Timiş deţinea 51%, respectiv 1.454.820 de dolari, şi Strabag AG deţinea 49 %, respectiv 1.397.768 de dolari, după mişcarea strategică din 2003, motivată de „necesitatea extinderii activităţii”, cotele de participare ale acţionarilor au fost modificate, C J Timiş rămânând cu 30%, respectiv 1.454.820 de dolari, iar Strabag AG, cu 70 %, respectiv 3.394.580 de dolari.

Deşi ar fi putut să iasă din acest parteneriat după primul an în care a constatat că, din postura sa de acţionar minoritar, nu reuşeşte să obţină profitul scontat, C.J.T. a concluzionat după mulţi ani, în urma unor analize ale portofoliului de acţiuni deţinute la diverse societăţi, că „nici una din societăţile comerciale unde CJ Timiş deţine acţiuni nu aduce profit semnificativ la bugetul CJ Timiş”.

Ca atare, s-a decis analizarea şi stabilirea unei strategii a administraţiei judeţene faţă de aceste societăţi şi s-a constituit o comisie specială în acest scop. Din păcate, după aproape patru ani de activitate a acestei comisii, nu s-au înregistrat progrese notabile în ceea ce priveşte clarificarea parteneriatelor fără profit, şi lichidarea participaţiilor administraţiei judeţene în diverse afaceri în care implicarea sa nu se mai justifica.

„Eu mi-am dat demisia de mai mult de un an din acea Comisie. Am considerat că nu are rost să mai vin de la Lugoj pentru a participa într-o structură în care mai mult se bate apa în piuă. Nu s-a reuşit să se rezolve nimic din ceea ce s-a propus în urma activităţii acestei comisii”, ne-a declarat consilierul judeţean Gheorghe Bologa.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis, bogdan.piticariu@timpolis.ro