Patru ONG-uri au lansat o petiţie online, prin care invită populaţia să spună NU legii anti-defăimare socială. „O asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societate civilă”, avertizează reprezentanţii societăţii civile.
Semnatarii petiţiei online, numită „Nu legii anti-defăimare socială – Expert Forum, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Centrul Roman de Politici Europene – solicită Camerei Deputaţilor să respingă proiectul legii privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup (aşa-numita lege „anti-defăimare socială”), în formă actuală recent aprobată de Senat. „Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societate civilă şi poate duce la încălcări grave ale dreptului la libera exprimare”, îşi justifică demersul reprezentanţii societăţii civile. Declarându-se împotriva acestei legi, deoarece definiţiile privind „grupul social” şi „defăimare socială” sunt vagi, imprevizibile şi permit interpretări abuzive.
Defăimarea socială este definită, în această lege, ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social”. Iar grupul social e definit drept „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limba maternă, tradiţii culturale, apartenenta politică (sublinierea noastră – n.r.), orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boala cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.
Proiectul de lege în cauză prevede amenzi contravenţionale semnificative pentru defăimarea socială, cuprinse între 1.000 şi 30.000 de lei, dacă ţinta defăimării este o persoană fizică, sau între 2.000 şi 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social).
În condiţiile ambiguităţilor privind definiţiile, este neclar, mai spune iniţiatorii acestei petiţii, dacă, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturătoare a unui jurnalist sau om obişnuit care scrie în spaţiul public despre un partid ca având mai mulţi corupţi decât alţii sau despre parlamentari ca votându-şi în grup pensii speciale. „Cuantumul amenzilor este suficient de mare încât să ducă la autocenzurarea vocilor critice”, atenţionează reprezentanţii societăţii civile.
Aceştia consideră, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicaţii majore asupra libertăţii de exprimare să fie aprobată fără o dezbatere argumentată şi o consultare publică reală.
Petiţia poate fi semnată aici: NU legii anti-defăimare socială
Liberatatea de expresie e un drept castigat la Revolutie. Excesele si abuzurile presei se corecteaza la nevoie in justitie si ii obligi sa plateasca daca te-au defaimat. Vadim de pilda a pierdut o multime de procese pe aceasta speta deci se poate. Daca incriminezi penal dezvaluirea nimeni nu va mai avea curaj sa dezvaluie. Majoritatea hotiilor au fost deconspirate de Mass Media. Nu renuntati la drepturile castigate!
Adrian Onicescu