Opinia unul consilier judeţean liberal

În rezolvarea crizei refugiaților ar trebui să fie implicată şi societatea civilă

Marian Vasile secretar general adjunct al PNL Timis (3) Foto Costi DumaUn consilier judeţean liberal le solicită autorităților să conceapă un plan pragmatic de acțiune în problema crizei refugiaților, implicând în mod real societatea civilă.

 

În acest context european și internațional extrem de complicat, autoritățile române centrale și județene au datoria să conceapă un plan pragmatic de acțiune, pe care să îl pună urgent în aplicare, implicând în mod real societatea civilă încă de la faza de concepere, transmite, printr-un comunicat, Marian Vasile, liderul consilierilor judeţeni PNL din Timiş.

În contextul crizei refugiaților, o încercare majoră care stă în acest moment în fața întregii Europe, acesta invită şi societatea civilă, și reprezentanţii instituțiilor să își pună câteva întrebări. De exemplu: Este Timișul pregătit să facă față unui eventual aflux de refugiați? Suntem pregătiți din punct de vedere instituțional pentru a gestiona eficient o astfel de situație? Care este opinia cetățenilor din județ, referitoare la criza refugiaților și cum ar trebui să ne raportăm la acest subiect din calitatea noastră de cetățeni ai unui stat european? Cât de pregătite se simt în acest sens autoritățile locale și județene? Care pot fi riscurile pe care le implică pătrunderea acestor refugiați pe teritoriul județului?

„Orice abordare matură și responsabilă a acestei situații dificile nu poate exclude cooptarea cetățenilor în acest demers. La fel cum nu poate tergiversa identificarea de soluții sau cultiva temeri iraționale și lamentări, care pot lesne alimenta exacerbări primejdioase ale discursurilor cu conținut extremist”, îşi argumentează Marian Vasile propunerea implicării societăţii civile în această problemă stringentă. Adăugând că organizarea eficientă și asumarea de către fiecare instituție a rolului care îi revine în acest context reprezintă căile prin care România poate să demonstreze că este capabilă să își îndeplinească îndatoririle de stat membru al UE. „În momentul în care valul de refugiați va trece de granițele României, nu ne vom putea prevala de argumentația că am fost luați prin surprindere”, mai spune Marian Vasile.

Acesta reaminteşte că, în calitate de stat membru al UE, semnatar al acordurilor referitoare la drepturile omului și la dreptul internațional al refugiaților, România are datoria să respecte prevederile acestor tratate, care impun printre altele asigurarea sănătăţii, educaţiei şi a securităţii personale ale tuturor cetățenilor. „Faptul că alte țări europene, care se confruntă în acest moment cu problema refugiaților, nu reușesc să facă față situației, în pofida mobilizării instituționale, dovedește că eforturile autorităților nu sunt de ajuns dacă ele nu sunt dublate și de sprijinul venit din partea societății civile”, mai spune liberalul Marian Vasile.

 

Citeşte şi:

Timişoara poate primi şi ea refugiaţi. În număr mic şi în tranzit

Print Friendly, PDF & Email