Intercenter, următoarea societate luată în vizor de administraţia judeţeană pentru lichidarea parteneriatelor stat-privat

Deocamdată, însă, portofoliul de acţiuni la diverse societăţi comerciale al C.J. Timiş este intact

Vila International 2 foto cosminaIdeea de parteneriat public-privat nu pare să fi funcţionat niciodată la C.J. Timiş, unde anii de criză au determinat instituţia să-şi revizuiască portofoliul de acţiuni deţinute la diverse societăţi comerciale de la care nu obţinea profit. Astfel, după analizarea parteneriatului cu Drumco, unde s-a ajuns la concluzia că administraţia judeţeană trebuie să-şi vândă pachetul de acţiuni deţinut, următoarea pe listă este societatea Intercenter – parteneriatul care avea ca obiectiv „revitalizarea” fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, de pe bulevardul Loga din Timişoara.

 

Intercenter, următoarea pe listă

Comisia specială de analiză a societăţilor comerciale în care Consiliul Judeţean Timiş este acţionar a analizat mai multe dosare legate de acţionariatul acestuia în diverse societăţi comerciale. Prima decizie a vizat societatea Drumco, la care C.J. Timiş a decis să vândă pachetul de acţiuni deţinut, şi aşteaptă ca partenerul german majoritar – Strabag să ofere un preţ care să ducă măcar la recuperarea banilor investiţi.  Următoarea pe listă este o altă societate şi un alt parteneriat la fel de celebru – Intercenter – care viza revitalizarea fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, de pe bulevardul C.D. Loga, din Timişoara.

„La Intercenter Service avem 45 la sută şi aici trebuie să rezolvăm situaţia din punctul de vedere al Hotelului Internaţional, de pe strada Loga”, spune vicepreşedintele C.J. Timiş, Călin Dobra.

„După ce vom termina cu Drumco, trebuie să rezolvăm şi problema Intercenter. În general, trebuie verificat şi felul în care Consiliul Judeţean a ajuns acţionar minoritar la aceste societăţi, din postura de acţionar majoritar”, ne-a declarat la rândul său Gheorghe Bologa, şeful Comisiei Economice a C.J. Timiş.

La Intercenter, C.J. Timiş deţine 45,62% din capitalul social. Acest parteneriat a fost reactivat de un proiect menit să transforme Hotel Internaţional (fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu), de pe bulevardul C.D. Loga, într-un hotel de 5 stele, urmând ca acesta să fie extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton. Investiţia s-a dorit a fi terminată până în acest an, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, C.J. Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea.

Partea interesantă legată de această societate este că ea se numără printre cele faţă de care a rămas dator fostul club de fotbal Politehnica Timişoara. La ultima trecere în revistă a datoriilor clubului, fostul finanţator – omul de afaceri Marian Iancu – menţiona o datorie care se va capitaliza conform contractelor, de 1,1 milioane de euro către Intercenter.

O  poveste lungă, deocamdată fără finalitate

Povestea legată de acţionariatul administraţiei judeţene în aceste societăţi este destul de lungă şi începe în timpul guvernării P.S.D. din 2000 – 2004, în anii trecuţi instituţia hotărând să reducă sumele alocate iniţial pentru eventualele majorări de capital la societăţile la care este acţionară. C.J. Timiş anunţa încă de anul trecut că va analiza toate participările administraţiei judeţene în asocieri de tip public-privat, în societăţi comerciale în care nu are calitatea de acţionar majoritar, unde nu poate să controleze în niciun fel afacerea şi de unde nu a obţinut niciun fel de venituri. S-a creat şi o comisie specială în acest sens, care a avut sarcina de a urmări portofoliul de acţiuni. Ideea de bază era că, în cazurile în care se constată că, din cauza calităţii sale de acţionar minoritar, C.J. Timiş nu poate interveni, se va încerca fie varianta ca instituţia să devină acţionar majoritar, fie ca aceasta să vândă pachetul de acţiuni deţinut. Până la urmă însă aceste intenţii nu s-au mai materializat până acum în niciun demers concret.

Print Friendly, PDF & Email