Decapitarea unora dintre foștii lideri ai PSD a plasat partidul într-o situație nu tocmai favorabilă, acesta fiind slăbit și destructurat, afirmă președintele UNPR Timiș. El mai spune că, deşi decizia oficială a UNPR este a candida în alianță cu PSD la alegerile din 2016, în partid se înregistrează un puternic curent de opinie care dorește ca UNPR să se prezinte singur la viitoarele alegeri.
„Atâta vreme cât Victor Ponta va rămâne la conducerea Guvernului, suntem 100% cu el. Dacă pleacă, nu știu ce va fi”
Președintele UNPR Timiș, deputatul Ion Răducanu, spune că, în privinţa alegerilor din 2016, opțiunea sa corespunde poziției oficiale a partidului, şi anume, candidatura pe liste comune cu PSD. Despre care afirmă că nu se află într-o situație fericită: „Să nu credeți că PSD e atât de puternic”, a declarat Ion Răducanu, „e destructurat de când le-au luat capii”.
În ceea ce privește posibilele viitoare evoluții de pe scena politică românească și anticiparea unor eventuale reconfigurări ale alianțelor politice în perspectiva anului electoral 2016, Ion Răducanu a făcut apel la o succesiune de citate menite să reflecte relativismul abordărilor în politică: „În politică, niciodată să nu spui niciodată. În politică nu ai prieteni, ai prieteni politici. Politica nu are la bază principii, ci interese. Am dat trei citate din trei mari gânditori. Orice se poate întâmpla.",
Ion Răducanu mai spune că, „atâta vreme cât Victor Ponta va rămâne la conducerea guvernului, suntem 100% cu el, de partea lui. Dacă pleacă, nu știu ce va fi”. Potrivit opiniei președintelui UNPR Timiș, însă, premierul Ponta nu ar dori să plece de la conducerea Guvernului.
„Lupta între puterile Statului nu e sănătoasă”
Deputatul UNPR de Timiş s-a referit și la contextul general extrem de tensionat întreținut de ceea ce acesta a desemnat a fi lupta între puterile Statului: „Lupta între puterile Statului nu e sănătoasă. Nicio putere nu e mai mare decât cealaltă”. Context în care Ion Răducanu și-a formulat și nemulțumirile la adresa unor reprezentanți ai Justiției, opinând că este nefiresc ca un procuror să solicite începerea urmăririi penale a premierului pentru că acesta a numit un ministru (referirea este la numirea de către premierul Victor Ponta a senatorului PSD Dan Șova – n.red.), atâta vreme cât desemnarea unui ministru este o decizie politică, iar decretul de numire a fost semnat, după nominalizare, și de către fostul președinte Traian Băsescu.
În plus, a mai precizat Ion Răducanu, frecventele referiri critice la super-imunitatea parlamentară nu sunt decât rodul unor demersuri cu caracter diversiv, atâta vreme cât, cu sau fără imunitatea parlamentară, „urmărirea penală a unui parlamentar poate începe oricând”, fiind necesar acordul Camerei doar în cazurile care vizează încuviințarea reținerii, arestării preventive sau a percheziției.
Potrivit luiIon Răducanu, demersurile Justiției ar trebui să vizeze cu precădere fenomenul marii corupții, care a permis înstrăinarea unor imobile, a unor terenuri și a unor fabrici și distrugerea economiei naționale, nu să răspundă unor interese ai căror susținători sunt inclusiv unii politicieni și unii reprezentanți ai mass-media, referitor la care a opinat că „plătiți de patronii lor, cântă numai melodii false”.s
Ion Răducanu a acuzat și actuala stare de fapt caracterizată prin decredibilizarea instituțiilor fundamentale ale Statului, de la Curtea Constituțională la Guvern, Președinție, Înalta Curte de Casație și Justiție și până la Parlament, for despre care a apreciat că a fost compromis de zece ani, cu sprijinul fostului președinte Traian Băsescu.
De aceea, în viziunea lui Ion Răducanu, demersul de justiție ar trebui să îi vizeze pe toți cei care, de-a lungul anilor, s-au făcut vinovați de furt și nu să îi trateze cu indulgență pe cei care, după ce s-au făcut părtași la furt, se dedau la acte de delațiune: „Nu cred că aceasta e justiție”, a punctat deputatul UNPR. Care a apreciat și că politicieni corupți sunt pretutindeni: „Sunt vreascuri peste tot, sunt vreascuri și în pădurea Guvernului, și la Parlament. Să eliminăm toate vreascurile, nu selectiv”.
Ion Răducanu îşi va dona pensia specială
Acesta și-a precizat și punctul de vedere cu referire la pensiile speciale pe care și le-au votat recent parlamentarii, precizând că numărul celor care ies la pensie din Parlament nu este foarte ridicat, acesta estimând că ar fi vorba despre nu mai mult de 30 – 40 de persoane. Dintre aceștia, Ion Răducanu a exemplificat cu situația deputatului Eugen Nicolicea, referitor la care a precizat că, la capătul mai multor mandate succesive de parlamentar, ar fi ieșit la pensie cu un venit lunar de 1.800 de lei. În vreme ce, spune el, un judecător sau un procuror are o pensie lunară de peste 2.000 – 3.000 de lei.
Referindu-se la sine, deputatul Ion Răducanu a precizat că a ieșit deja la pensie anul trecut, după 43 de ani de muncă, și că decizia sa este aceea de a-și dona pensia specială pe care o va dobândi din calitatea de parlamentar unui copil cu rezultate școlare foarte bune, dar cu o situație familială critică.
Ultimele comentarii