Președintele UNPR Timiș: “Parlamentarii care au boicotat adoptarea Strategiei Naționale de Apărare au dat dovadă de iresponsabilitate”

 Ion Raducanu presedinte UNPR Timis Foto Costi DumaUNPR a decis de să susțină, în pofida intențiilor contrare formulate deja de reprezentanții PSD și PLR, numirea la șefia SIE a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, anunţă preşedintele UNPR Timiş. Menţionând că orice interes de partid trebuie subordonat interesului țării.

 

„UNPR va fi alături de orice acțiune care este în interesul țării”

UNPR intenționează să asume de acum încolo o orientare de centru, orientată exclusiv în direcția susținerii interesului național, anunţă președintele UNPR Timiș, deputatul Ion Răducanu. Acesta a adăugat că partidul pe care îl reprezintă va sta alături de orice acțiune care este în interesul țării, iar orice alte acțiuni care se vor abate de la susținerea acestui interes „nu ne vor avea drept prieteni sau sprijinitori”. „Cui nu îi convine, nu are decât să stea singur”, a adăugat Ion Răducanu.

Referindu-se la situația recentă din Parlament, generată de dezbaterea Strategiei Naționale de Apărare a Țării, cataloghează refuzul multora dintre parlamentarii PSD de a nu se prezenta la vot, pentru a nu se întruni cvorumul necesar adoptării strategiei, drept o dovadă de iresponsabilitate.

Ion Răducanu subliniază că interesul de partid trebuie subsumat interesului național. Context în care a precizat că, prin atitudinea manifestată de parlamentarii care au căutat să boicoteze votarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării s-a încercat, în fapt, punerea într-o situație proastă a președintelui Klaus Iohannis, care urma să participe la Bruxelles la lucrările Consiliului European de vară, în cadrul căruia au fost dezbătute și aspecte legate de strategia europeană de apărare.

Ion Răducanu mai spune că atitudinea colegilor din PSD care s-au opus adoptării Strategiei Naționale de Apărare a Țării este de neînțeles, mai ales în condițiile în care, în cadrul unei întâlniri recente, la Palatul Cotroceni, Victor Ponta s-ar fi angajat să aprobe și să voteze această strategie. „Nu știu ce s-a întâmplat”, a declarat deputatul UNPR.

Gabriel Oprea si Ion Raducanu la UNPR Timis (3) Foto Costi Duma„Nu scrie nicăieri în acordul cu PSD că nu trebuie să sprijinim Strategia Națională de Apărare a Țării, într-un context geopolitic care ne dă fiori”

Ion Răducanu s-a referit succint și la polemicile iscate pe marginea recentei nominalizări, de către președintele Klaus Iohannis, a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE și a precizat că, și în această situație, UNPR și președintele formațiunii, Gabriel Oprea, susţine – spre deosebire de intenția formulată deja de reprezentanții PSD și PLR – numirea, pe motiv că „înaintea interesului de partid e interesul țării”. Preşedintele UNPR Timiş mai spune că în pofida unor divergențe existente în trecut între actualul premier interimar Gabriel Oprea și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, UNPR va susține această nominalizare, tot din rațiuni care răspund susținerii cu prioritate a interesului național și securității naționale. „UNPR nu va încălca programul de guvernare și acordul pe care îl avem cu PSD, dar nu scrie nicăieri acolo că nu trebuie să sprijinim Strategia Națională de Apărare a Țării, într-un context geopolitic care ne dă fiori”, a mai precizat Ison Răducanu, care deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților.

În ceea ce privește căderea, în primăvara anului 2012, a Guvernului Ungureanu, Ion Răducanu afirmă că nici atunci UNPR nu a trădat: „Căderea guvernului Ungureanu a votat-o PDL”.

„UNPR nu vrea să trădeze și să umilească pe nimeni”

Dacă referirile critice ale deputatului Ion Răducanu i-au vizat explicit pe o parte dintre cei care se află acum la conducerea PSD, printre care acesta i-a nominalizat pe Liviu Dragnea, pe Ilie Sîrbu și pe Rovana Plumb, acestea l-au ocolit pe premierul Victor Ponta. Cu referire la care deputatul de Timiș a precizat că „UNPR nu îl va trăda pe Victor Ponta ca prim-ministru și ca președinte al PSD” și a adăugat că acesta i-a solicitat personal președintelui Klaus Iohannis să îl desemneze premier interimar pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

UNPR nu vrea să trădeze și să umilească pe nimeni”, spune deputatul Ion Răducanu, referindu-se astfel la conținutul unei afirmații recente a lui Liviu Dragnea. Pe care, de altfel, Ion Răducanu l-a catalogat, în termeni ironici, drept „un mare analist al politicii românești”, despre care a adăugat că ar emite considerații hazardate pe marginea unor probleme ale țării, în vreme ce „rușii se uită spre noi urât”.

Potrivit lui Ion Răducanu, cu UNPR alături, în calitate de susținător al programului de guvernare, actualul Cabinet a reușit să îndeplinească multe dintre obiectivele asumate de către USL în decembrie 2012. Printre acestea, a enunțat adoptarea noului Cod Fiscal și a noului Cod de Procedură Fiscală, recenta adoptare a Legii electorale și anticipata adoptare a Legii pensiilor pentru cadrele militare. Proiect cu privire la care a precizat că UNPR va face tot ce îi va sta în putere pentru a-l trece, în pofida încercărilor recente de la Senat de a zădărnici adoptarea acestei legi, prin neîntrunirea cvorumului necesar.

Ion Răducanu a precizat și că, în ceea ce privește angajamentul României față de NATO, poziționarea UNPR este extrem de fermă.

România face parte din NATO”, a punctat Ion Răducanu, care a reiterat faptul că această calitate îi conferă României dreptul de a beneficia de toate avantajele unui stat membru NATO. „Trebuie să fim vigilenți, să asigurăm stabilitatea politică și guvernamentală și să fim pregătiți pentru orice situație”, adaugă deputatul UNPR de Timiş.

Acesta a informat că, în baza unui proiect de lege pregătit de ministrul Apărării, Mircea Dușa, care va fi dezbătut cel mai probabil în toamnă, se pregătește reintroducerea stagiului militar pentru cetățenii români care vor dori să facă armata. Și aceasta întrucât, a mai precizat Ion Răducanu, în eventualele situații critice care ar putea apărea este nevoie în spatele frontului de oameni care să gestioneze ordinea și măsurile de apărare și protecție a populației.

Print Friendly, PDF & Email