După cum era previzibil, Primăria Timişoara a pierdut la faza de recurs, la Curtea de Apel, procesul în care se judeca cu Curtea de Conturi pentru un presupus prejudiciu legat de finanţarea fostei echipe Politehnica Timişoara, pe vremea când era patronată de omul de afaceri Marian Iancu, aflat acum la închisoare. Este greu de spus acum ce se va întâmpla cu prejudiciul de peste şapte milioane de euro, care, după această sentinţă, rămâne “bătut în cuie”.
Un final previzibil
Curtea de Apel Timişoara a decis să respingă recursul făcut de Primăria Timişoara în dosarul privind finanţarea echipei Poli, după ce municipalitatea contestase în instanţă raportul Curţii de Conturi prin care se stabilise că societatea “finanţatoare” a lui Marian Iancu, SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA a primit bani în mod nelegal de la bugetul local. Deşi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, ca şef al Serviciului Juridic al Primăriei a încercat să convingă instanţa că prejudiciul constatat de Curtea de Conturi nu este unul real, şi a susţinut chiar el o pledoarie pe această temă în faţa judecătorilor, rezultatul a rămas acelaşi.
Practic decizia Curţii de Apel Timişoara confirmă sentinţa iniţială dată de Tribunalul Timiş în anul 2014, confirmând decizia din 2012 a Camerei de Conturi a Judeţului Timiş prin care s-a stabilit că fost echipă Poli nu a primit bani în mod legal de la bugetul local.
Miza este una foarte mare – peste 31 de milioane de lei, adică şapte milioane de lei care, fiind prejudiciu, se presupune că ar trebui recuperat sau “stins” din bugetul local.
Această decizie confirmă sutele de articole din presa locală, în care se atrăgea atenţia cu privire la caracterul “pe lângă lege” al finanţării fostei echipei Politehnica, materialele de presă în cauză fiind nu o dată luate în derâdere şi de fosta, şi de actuala administraţie locală.
Acţiunea prin care Primăria contestă constatările Curţii de Conturi legate de finanţarea fostei echipe Poli, a fost înregistrată în prima fază la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara, în mai 2013. În acelaşi an, această instanţă a admis excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Timişoara şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Tribunalului Timiş. Unde, după un şir de amânări, acţiunea de contestare a Primăriei a fost respinsă. S-a făcut însă apel, iar litigiul s-a reîntors la Curtea de Apel Timişoara, unde Primăria a pierdut din nou.
Amuzant este că abia la ultima şedinţă de plen a Primăriei Timişoara, probabil existând conştientizarea amplorii mizei, s-a înaintat în plen un Proiect de hotărâre prin care se solicita angajarea unui avocat sau a unei case de avocatură, avansându-se în acest sens ipoteza achitării unui onorariu de… 800 de euro. “Am vorbit cu unuii colegi, care râdeau, spunând că pentru 800 de euro nu citesc nici coperţile acelui dosar”, ne-a declarat avocatul timişorean Carmen Obârşanu, care a avertizat de ani buni că Primăria încalcă legea sponsorizând o societate privată.
Recuperare dificilă de la o firmă ajunsă în insolvenţă
“Hotărârile judecătorești sunt obligatorii pentru toată lumea. Voi discuta cu juriștii, să vedem ce trebuie făcut. Presupun că trebuie să cerem societății comerciale Politehnica, a lui Marian Iancu, să returneze banii care au fost alocați atunci. Mă voi documenta să văd exact care sunt pașii”, a declarat pe această temă primarul Nicolae Robu.
Recuperarea prejudiciului nu pare să aibă însă prea multe şanse, ţinând cont de faptul că în paralel cu acest litigiu, Primăria mai este implicată, ca parte a masei credale în procesul de insolvenţă prin care se încearcă să se recupereze ce se mai poate de la fosta societate patronată de Marian Iancu. Masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este formată din peste 40 de creditori. Primii pe listă sunt, după cum era de aşteptat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, care speră să recupereze datoriile rămase către bugetul de stat de fosta societate, Primăria Timişoara, respectiv Direcţia Fiscală a municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, individual şi prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş. Într-unul dintre ultimele comunicate transmise de fostul club Politehnica Timişoara, se preciza că existau datorii către furnizori pentru activităţile curente, în valoare de 582.000 de euro, datorii cuprinse în perimetrul de raportare sportiv pentru licenţiere de 3.300.000 de euro, datorii faţă de personalul clubului, antrenori şi jucători, în valoare de 877.000 de euro, şi datorii faţă de bugetul de stat şi bugetele locale de 1.300.000 de euro.
Ultimele comentarii