Referiri succinte, majoritatea în termeni ironici, ale primarului liberal Nicolae Robu la aprecierile făcute la adresa sa de către deputatul PSD Cătălin Tiuch. Edilul spune că deputatul PSD nu are căderea de a-i face recomandări. Și a adăugat că soarta unor obiective de interes major pentru oraș trebuie să se decidă în mod rațional, în baza unor argumente și nu la o șuetă.
„Nu toți cei care au apărut pe afișele USL în 2012 au ajuns să se și remarce”
Edilul PNL al Timișoarei, Nicolae Robu, a refuzat, vineri, să ofere un răspuns pozitiv invitației care i-a fost adresată recent de către deputatul PSD Cătălin Tiuch, vizând acceptul de a efectua o deplasare împreună, la București, pentru a merge la diverse ministere, spre a face acolo lobby pentru proiectele Timișoarei.
Joi, Nicolae Robu a fost catalogat de către deputatul PSD Cătălin Tiuch drept un primar încremenit în timp și potrivit mai degrabă pentru a se ridica la nivelul exigențelor de primar ale unui oraș decadent, desprins din romanele lui Gabriel Garcia Marquez.
Edilul s-a eschivat de la a se lansa în considerații pe fondul problemelor semnalate de către Cătălin Tiuch, preferând inițial o abordare într-o notă ironică, menită să minimalizeze importanța opiniei formulate de deputatul PSD și să plaseze întreaga discuție pe terenul unei confruntări de orgolii: „Avem un deputat cu numele Tiuch?”. Nicolae Robu a apreciat ulterior și că nu toți reprezentanții cu care USL s-a prezentat în alegerile din 2012 s-au făcut remarcați prin activitatea pe care au desfășurat-o din pozițiile obținute atunci: „Nu toți cei care au apărut pe afișe atunci au ajuns să se și remarce, ca să-i pot reține”. Şi a adăugat, plusând în ceea ce privește plasarea mizei discuției pe terenul confruntării de orgolii personale, că nu a acordat atunci prea mare atenție afișelor USL, întrucât ar fi riscat, uitându-se pe afișe, să se vadă pe sine alături de ceilalți candidați: „Pe afișe nu m-am prea uitat, riscam să mă văd alături de candidați”.
Primarul a refuzat, însă, să comenteze, pe fond, afirmațiile deputatului PSD, referitoare la faptul că ar fi necesară o prezență mai susținută a sa și a echipei din Primărie la București, pentru a face lobby pentru proiectele de interes major ale Timișoarei. Nicolae Robu a precizat doar că nu își amintește cu precizie când s-a deplasat ultima dată la București, dar a adăugat că a discutat personal problemele Timișoarei cu miniștrii de Finanțe, Darius Vâlcov, și cu cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precum și cu secretari de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale. Referindu-se la proiectele orașului, edilul a precizat că le cunoaște foarte bine, personal, pe fiecare dintre ele, nefiind nevoie, de aceea, să fie însoțit la București de reprezentanți ai aparatului tehnic din Primărie.
„Nu am ce să comentez tot ce spun diverși indivizi. Ar însemna să îmi irosesc din timpul meu prețios. Ce-l recomandă pe acest individ să-mi facă mie recomandări? Să prezinte niște realizări personale. (…) Vreți să mă laud când merg la București, ca să dau satisfacție unor papagali?”, a mai adăugat primarul Nicolae Robu. Care a precizat, referindu-se la oportunitatea efectuării unor drumuri la București, și că merge în Capitală „când e cazul, nu mă duc să mă aflu în treabă”.
„Dacă argumentele logice nu sunt luate în seamă, atunci există și alte mijloace, legale și democratice”
Primarul a opinat și că discuțiile referitoare la proiectele orașului trebuie făcute aplicat, cu argumente și în baza unor documente. Întrucât, și-a argumentat acesta punctul de vedere, un proiect cum este Centura Sud este un obiectiv cu documentația făcută de multă vreme, iar situația unor astfel de proiecte „nu se rezolvă la o șuetă”. În plus, mai spune, referindu-se la cazul concret al proiectului Centurii Sud – obiectiv referitor la care deputatul PSD Cătălin Tiuch a precizat, joi, că Timișoara a fost nereprezentată la discuții – în ceea ce privește acest obiectiv, lucrurile au fost deja discutate la București, de către sine și de către liderul CJ Timiș, Titu Bojin. Demersurile efectuate au vizat CNADNR, Ministerul Transporturilor și Guvernul României.
În ce privește referirile lui Cătălin Tiuch la practicile de lobby la care recurg, în mod uzual, politicieni din alte țări europene, edilul Timișoarei a relevat că în România nu există o lege a lobby-ului și că, în cazul unor proiecte de anvergură, cum este și cazul proiectului Centurii Sud, trebuie să prevaleze argumentele. Iar, în situația în care argumentele eșuează, atunci ar trebui să intervină exercitarea de presiune din partea politicienilor și a reprezentanților societății civile.
„Cu astfel de oameni nu rezolvi problema decât cu presiuni. De frică au corectat Master Plan-ul”, declară primarul, potrivit căruia pașii întreprinși de guvernanți până în acest moment în ce privește obiectivul Centura Sud au fost făcuți de teama unei mobilizări masive în stradă a timișorenilor, în cadrul mișcării civice de protest la care a făcut referire public în repetate rânduri și despre care acesta a declarat că ar putea scoate în stradă în jur de 20.000 de persoane. Și, a mai adăugat edilul, soluția pe care o întrevede pentru acordarea de finanțare, în perspectivă apropiată, pentru demararea lucrărilor propriu-zise la Centura Sud, este tot exercitarea de presiune constantă asupra factorilor de decizie: „Argumentele logice nu au rezolvat problema. Argumentele, însă, sunt pentru oameni responsabili. Dacă argumentele logice nu sunt luate în seamă, atunci există și alte mijloace, legale și democratice”.
Ultimele comentarii