Edilul Nicolae Robu nu renunță la ideea transformării Timișoarei în metropolă

Timisoara de sus Foto Eye in the SkyTimișoara ar putea deveni, în perspectivă, o metropolă, este de părere edilul Nicolae Robu. Acesta dorește crearea în jurul orașului a unei aglomerări urbane care să înglobeze localitățile limitrofe.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că nu a abandonat ideea transformării Timișoarei într-o metropolă, prin armonizarea planurilor de dezvoltare ale orașului cu cele ale localităților limitrofe, în vederea creării unei mari aglomerări urbane. “Nu vreau să creadă cineva că ideea cu metropola Timișoara a fost o idee abordată conjunctural, pentru că nu e așa. Metropola Timișoara se va crea mai devreme sau mai târziu – dar ar fi bine mai devreme, pentru că acesta este cursul firesc al lucrurilor”, spune Nicolae Robu, reiterându-şi o idee pe care a mai formulat-o public la jumătatea lunii mai.

Potrivit edilului, în vederea materializării acestui proiect de viitor este nevoie, însă, atât de viziune, cât și de voință politică: „Trebuie să se înțeleagă de către toate comunitățile din jurul Timișoarei că este în interesul tuturor, și al lor și al nostru, să ne dezvoltăm ca o unitate administrativ-teritorială unică, cu un Masterplan unic, să stabilim la nivelul acestei comunități și, implicit, la nivelul acestei unități administrativ-teritoriale care ar fi metropola Tim unde facem un obiectiv de un fel, unde facem un obiectiv de alt fel”.

Nicolae Robu declară că toate aceste aspecte legate de dezvoltarea orașului trebuie gândite pe termen lung și informează că i-a solicitat deja consilierului său pe probleme economice, coordonatorul Consiliului Consultativ Economic al Timișoarei, Marian Vasile, să dezbată, împreună cu membrii acestui organism, prioritar, proiectul metropolei Timișoara: „I-am cerut consilierului meu Marian Vasile ca la proxima întâlnire a Consiliului Consultativ Economic să transmită membrilor consiliului că eu îi rog să abordeze ca proiect prioritar, pentru care să genereze idei, proiectul metropola Timișoara”. Adăugând că mizează pe competența și pe viziunea reprezentanților Consiliului Consultativ Economic: „Vreau să văd și punctele lor de vedere, pentru că trebuie să pregătim această idee, ea nu se poate materializa de azi pe mâine și nu se poate face cu forța, ci doar cu buna înțelegere și cu sprijinul cetățenilor implicați”.

Primarul mai spune că va fi necesară în prealabil elaborarea unui Master Plan unic, care să prevadă locurile în care vor fi amplasate diversele obiective ale viitoarei metropole, a căror distribuție trebuie să fie dispersată. „Metropola trebuie să aibă arondismente cu Primării de arondisment, ce reprezintă interesele celor care trăiesc în acel arondisment și cărora să le ofere servicii”, și-a expus edilul Nicolae Robu punctul de vedere.

Acesta a mai precizat și că viitoarea metropolă va trebui să aibă pe teritoriul său cel puțin un lac, așa cum are și Capitala, și că trebuie gândită foarte bine modalitatea de amplasare a obiectivelor și instituțiilor culturale, dar și a celor industriale, a zonelor de agrement, a campusurilor și a bazelor sportive, precum și modul în care vor fi realizate rețelele de utilități și rețeaua de transport în comun.

Primarul admite că implementarea unui astfel de proiect va fi dificilă și de lungă durată, dar spune că subiectul va fi readus frecvent în discuție în următoarea perioadă, tocmai pentru a se crea cadrul necesar clarificărilor și dezbaterilor pe acest subiect: „Trebuie să diseminăm acest concept ca idee și să tot adăugăm și să clarificăm semnele de întrebare și să răspundem la întrebări care în mod firesc, legitim apar și care trebuie să își primească răspunsul. Voi tot aduce pe tapet acest subiect și vom încerca să lucrăm la această idee și să avansăm la ea”.

Prin această declaraţie, primarul Timişoarei a revenit asupra unui subiect pe care l-a mai adus în discuție și în urmă cu aproape două luni, atunci când a făcut referire inclusiv la necesitatea creării cadrului legislativ care să permită implementarea unui astfel de proiect ca proiect-pilot. Precizând, atunci, că, într-o primă etapă, vizate ar fi localitățile din proximitatea imediată a Timișoarei: Săcălaz, Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda, Şag, Sânandrei, Giroc, Dudeştii Noi şi Sânmihaiu Român.

„Este timpul unor abordări vizionare, cu privirea peste ani, chiar peste mulţi ani, nu numai în cotidian. Ne concentrăm pe rezolvarea unor probleme stringente, care ţin de viaţa de zi cu zi, dar nu putem să ne limităm la asta, trebuie să gândim mult mai departe de atât”, și-a argumentat, la vremea respectivă, edilul Nicolae Robu punctul de vedere pe marginea acestei propuneri.

 

Citeşte şi:

Primarul Nicolae Robu propune transformarea Timişoarei în metropolă

Print Friendly, PDF & Email