Primarul Timișoarei Nicolae Robu: “Trebuie să le vină rândul tuturor”

Nicolae Robu Foto Constantin DumaToți cei care au nesocotit Statul român, însușindu-și bani publici sau făcându-se părtași la încălcarea legii, trebuie să știe că le va veni rândul să plătească pentru faptele lor, declară edilul Timișoarei, Nicolae Robu. Fără a face niciun fel de referiri concrete, edilul și-a exprimat optimismul în ce privește faptul că instituțiile statului funcționează, transmițând semnale că statul român nu mai este atât de vulnerabil încât să se afle la cheremul unora și altora.

 

Poliţia şi Parchetul au acces liber la arhivele Primăriei

Președintele PNL Timiș se referă în termeni optimiști la faptul că „au fost și sunt semnale că Statul român nu mai este la cheremul unora și altora” și că, în pofida unor disfuncționalități, „statul de drept funcționează și instituțiile fundamentale funcționează”. „Trebuie să fie atenționați cei care au crezut că se pot înfrupta din bunul public, fără să dea socoteală”, a precizat președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, apreciind că tuturor acestor persoane trebuie să le fie oferite exemple de pedepsire în acord cu vina și să fie pedepsite. „Trebuie să le vină rândul tuturor”, a opinat primarul Nicolae Robu, precizând că, în ceea ce îl privește, din calitatea de edil al orașului, a solicitat în mai multe rânduri Poliției și Procuraturii să ancheteze toate transferurile dubioase din avuția publică, petrecute în Timișoara, cu referire inclusiv la situațiile în care sunt implicați cetățeni de etnie romă, dar și „alte persoane ce probabil că nu sunt cu nimic mai puțin vinovate decât prima categorie, nu etnia este importantă, ci faptele”. Precizând că a oferit acces liber la arhivele Primăriei şi adăugând că „nu pot, ca cetățean, decât să sper că le va veni rândul celor ce au jefuit țara și avuția acestui popor”.

S-a ajuns aici prin lipsă de fermitate”, apreciază lideriul liberals, precizând și că, în ceea ce privește situația Timișoarei, s-a permis, cu indulgență, nesocotirea legii, din pricina unor conjuncturi în care deciziile au fost luate într-o formă de frăție de către cei care, în complicitate cu reprezentanți ai autorităților, s-au crezut stăpânii Universului. În contextul acestor referiri, edilul a precizat că va fi necruțător cu orice nerespectare a legii și că vor fi făcuți toți pașii ceruți de lege pentru readucerea clădirilor Timișoarei la forma lor autorizată inițial și că vor fi reprezentate corect, în instanță, în beneficiul orașului, drepturile Timișoarei, pentru redobândirea, acolo unde va fi posibil, a clădirilor care au fost retrocedate ilegal, așa cum a fost cazul, a exemplificat edilul, clădirii în care funcționează Clinica de Chirurgie a Spitalului de Copii “Louis Țurcanu”.

Complicata istorie a unei retrocedări decise de „autori necunoscuţi”

Spital copii TimisoaraUnul dintre procesele aflate pe rol în decursul anului trecut, cu o istorie veche și extrem de complicată, a vizat tocmai situaţia la care a făcut referire edilul Nicolae Robu: cea a corpului de clădire în care funcţionează Secţia de Chirurgie a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara, situat în strada Dr. Iosif Nemoianu nr. 2.

Demersul litigios a fost iniţiat de Primăria Timişoara, care a reclamat în instanţă faptul că Ministerul Sănătăţii nu era competent să se pronunţe în problema retrocedării acestui imobil. De asemenea, a precizat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a fost invocat ca argument în instanță faptul că Ministerul Sănătăţii a dat mai mult decât a preluat Statul Român de la revendicatoarea imobilului. Şi aceasta întrucât, prin decizia atacată, Ministerul a dat un corp de clădire care a fost construit, în fapt, de către Statul Român. Pentru a bloca o posibilă vânzare a imobilului de către proprietar, Primăria a notat acţiunea în C.F.

În aceste condiţii, în ianuarie 2007, Tribunalul Timiş și-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Bucureşti. Printr-o sentinţă civilă din 2007, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea formulată de PrimăriaTimişoara, la care făcuse apel, în iulie 2007. Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul şi a trimis cauza spre rejudecare în fond la Tribunalul Timiş.

Printr-o sentinţă civilă emisă în martie 2013, instanţa a admis acţiunea formulată de Primăria Timişoara, dispunând restabilirea situaţiei anterioare înscrise în Cartea Funciară, prin radierea dreptului de proprietate înscris în favoarea proprietarei imobilului, Henriette Reibert, precum şi obligarea acesteia la „lăsarea în deplină proprietate şi liniştită posesie a imobilului în favoarea Primăriei”.

Apelul formulat ulterior de Henriette Lydia Reibert a fost respins prin decizia Curţii de Apel Timişoara, iar instanţa a reţinut că, în mod corect, prima instanţă a stabilit faptul că proprietara imobilului are dreptul la măsuri reparatorii în echivalent, dar a obligat-o pe aceasta să lase reclamanţilor imobilul.

Potrivit informațiilor oferite de Robu, nici până în acest moment Primăria nu a fost înştiinţată referitor la vreun recurs.

Print Friendly, PDF & Email