Despre Timişoara, ca vilayet otoman

Timisoara in vremea Imperiului OtomanO carte de istorie revelatoare pentru interferenţele dintre Orient şi Occident va apărea săptămâna viitoare la Editura Ariergarda. Volumul, apreciază istoricul clujean Ioan-Aurel Pop, suprinde impactul celor două culturi asupra Banatului din vremea stăpânirii otomane, dar facilitează şi înţelegerea complicatei ecuaţii ce vizează, în prezent, procesul de integrare a Turciei în sistemul de alianţe şi comunităţi ale Europei.

 

Început de drum pentru editura timişoreană Ariergarda, care anunţă pentru joi, 27 noiembrie, lansarea cărţii Vilayetul Timişoarei. 1552 – 1716, aparţinând istoricului Cristina Feneşan. Cartea, care apare sub egida Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, înfăţişează istoria Banatului Otoman.

Într-o prezentare făcută volumului, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca, apreciază că această monografie reprezintă materializarea proiectului promis de autoare, în prefaţa cărţii sale despre cultura otomană a vilayetului Timişoara, din anii 1552 – 1716. “Cu acel prilej, autoarea sublinia necesitatea cercetării în viitor a istoriografiei, geografiei, literaturii otomane în contextul formelor de manifestare a credinţei islamice ortodoxe şi a misticii islamice. Prin urmare, lucrarea de faţă aduce noutăţi fundamentale în cunoaşterea evoluţiei Banatului în perioada dominaţiei otomane, iluminând aspecte deosebit de importante din trecutul medieval şi modern timpuriu al regiunilor vestice ale actualei Românii”, scrie Ioan-Aurel Pop.

Coperta carte Vilayetul TimisoaraAcesta apreciază că este vorba despre o lucrare de importanţă foarte mare, a cărei tipărire grabnică se constituite într-un valoros instrument de informare pentru specialiştii din domeniu, dar şi pentru studenţii facultăţilor de istorie şi pentru iubitorii de istorie. Şi, conchide acad. Ioan-Aurel Pop, marele merit al istoricului Cristina Feneşan este acela de a fi realizat “o carte fundamentală pentru interferenţele dintre Orient şi Occident în trecut, dar absolut necesară şi pentru înţelegerea complicatei ecuaţii care vizează astăzi integrarea Turciei în sistemul de alianţe şi comunităţi ale Europei”.

Potrivit Oxford Dictionary, vilayetul este un tip de unitate administrativă turcă, echivalentul unei provincii, care avea guvernator propriu. Wikipedia spune că numele vine de la cuvântul din limba arabă waliyah care înseamnă „a administra”. În limba română, termenul a rămas ca o descriere a fostelor provincii otomane de pe actualul teritoriu al României. Au existat de-a lungul timpului Vilayeturile Silistra, Timişoara şi Oradea.

Reprezentanţii Asociaţiei Culturale Ariergarda şi ai Editurii Ariergarda îi invită joi, 27 noiembrie, de la ora 18, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” a Universităţii de Vest din Timişoara, la lansarea acestei cărţi, pe toţi cei care îndrăgesc istoria şi identitatea Banatului în evoluţia sa istorică.

În cadrul lansării de carte, vor vorbi autoarea lucrării, istoricul Cristina Feneşan, istoricul Vasile Docea, director al BCUT, şi scriitorii şi universitarii timişoreni Daniel Vighi şi Viorel Marineasa.

Print Friendly, PDF & Email