Suspiciuni de fraudare a alegerilor, legate de votul masiv pe liste suplimentare

Trei ONG-uri cer Autorităţii Electorale Permanente să verifice de urgenţă listele suplimentare pe care s-a votat la primul tur al alegerilor prezidenţiale

ALEGERI PARLAMENTARE - HUNEDOARA - 2012Un grup de ONG-uri a adresat o solicitare Autorităţii Electorale Permanente, vizând verificarea în regim de urgenţă a listelor suplimentare pe care s-a votat la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, 2 noiembrie, pentru identificarea celor care se fac vinovaţi de exercitarea infracţiunii de vot multiplu. Iniţiatorii reiterează şi faptul că modificări aduse Legii electorale cu mai puţin de şase luni înainte de momentul desfăşurării alegerilor, vulnerabilizează procesul electoral.   

 

Corectitudinea şi securitatea procesului electoral, puse la îndoială

Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice şi Funky Citizens au adresat Autorităţii Electorale Permanente o solicitare de verificare a tuturor listelor suplimentare pe care s-a votat la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, 2 noiembrie.

Verificarea listelor suplimentare, inclusiv prin compararea lor cu listele permanente, ar fi menită să identifice eventuale indicii de vot multiplu, pe fondul unor riscuri majore de fraudă electorală generate de exercitarea votului multiplu.

Iniţiatorii solicitării adresate în scris preşedintelui AEP, Ana Maria Pătru, precizează că riscurile legate de fraudarea votului sunt cu atât mai mari cu cât, la acest scrutin, toate secţiile de votare au avut regim de secţie specială, permiţând exprimarea, pe liste suplimentarem a opţiunii electorale alegătorilor care nu erau din localitatea respectivă. Şi aceasta întrucât, conform OUG 45/2014, au fost desființate secțiile speciale prevăzute în Legea electorală, lucru care a permis persoanelor care nu se aflau în localitate în ziua votului să voteze în orice altă secție de votare, datele personale și semnăturile acestora fiind introduse într-un tabel.

Vot masiv pe liste suplimentare, distribuit uniform, în centre universitare şi în sate care nu sunt destinaţii turistice

Vot 2Ponderea voturilor înregistrate pe listele suplimentare a reprezentat 11.58% din numărul total de voturi exprimate în ziua scrutinului, mai este menţionat în solicitarea adresată AEP.

În plus, avertizează reprezentanţii celor trei ONG-uri, distribuția voturilor pe listele suplimentare în oraşele-centre universitare și în localități rurale care de obicei nu se confruntă cu o afluență ridicată de turiști în luna noiembrie ridică numeroase semne de întrebare.

Chiar dacă sunt anumite judeţe cu pondere mai mare de voturi pe listele suplimentare, cum ar fi Olt, Ilfov, Iași, Timiş, Vâlcea, Teleorman etc. considerăm că toate listele trebuie verificate”, se precizează în solicitarea scrisă adresată reprezentanţilor AEP. În document este menţionat şi faptul că au existat numeroase secţii de votare din mediul rural unde s-a înregistrat un număr semnificativ de voturi pe listele suplimentare, în ciuda faptului că acestea nu reprezintă zone de interes turistic sau universitar, iar această prezenţă nu poate fi justificată. 

Modificările Legii electorale, prin OUG, vulnerabilităţi generate procesului electoral

În comunicatul semnat de reprezentanţii Expert Forum, IPP şi Funky Citizens este semnalat şi faptul că decizia Biroului Electoral Central, emisă în data de 29 octombrie anul acesta, prin care se îngrădeşte accesul la obţinerea de copii după listele electorale organizaţiilor neguvernamentale şi candidaţilor independenţi, are un caracter restrictiv. În acest context şi date fiind antecedentele de la referendumul din 2012, AEP este solicitată “să iniţieze procesul de verificare de urgenţă a listelor suplimentare, pentru a se evita ca suspiciunile din turul 1 să se repete și în turul 2”.

Iniţiatorii solicitării de verificare a listelor de vot suplimentare, inclusiv prin compararea lor cu listele permanente, precizează şi că, în mod repetat, observatorii internaționali au cerut, prin intermediul rapoartelor OSCE/ODIHR, eliminarea vulnerabilităților din cadrul procesului electoral, generate de acordarea permisiunii de vot la o altă secție de votare decât cea la care alegătorul este arondat. O posibilă măsură menită să elimine aceste vulnerabilităţi, sugerată de către observatorii internaţionali, ar putea fi reprezentată de introducerea unor mecanisme de siguranță alternative, cum ar fi utilizarea cărților de alegător sau pre-înregistrarea votanților.

Vicepremierul PSD Liviu Dragnea: “Judeţul Teleorman a devenit o atracţie turistică”

Liviu DragneaReferindu-se, joi, la numărul masiv de voturi înregistrate pe listele suplimentare, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că “mai mult de 99% (dintre alegătorii care au votat pe listele suplimentare – n.r.) au votat cu Klaus Iohannis”. Solicitat să îşi argumenteze afirmaţia, în condiţiile în care votul este secret, vicepremierul a declarat că “o să fim mai atenţi în turul 2. Nu, eu nu spun că nu s-a votat corect. Dar ştiu că cei de pe listele suplimentare, mai mult de 99%, au votat cu Klaus Iohannis” , întrucât, a adăugat Liviu Dragnea, nu e foarte greu să-ţi dai seama când faci o analiză serioasă la secţiile de vot, din cei care votează pe listele suplimentare, nu ştii fiecare cum a votat. Dar într-o secţie de vot îţi cam ştii electoratul şi când vezi că acolo au venit în plus faţă de alte tururi de scrutin nişte cetăţeni care nu erau din localitate şi un număr de voturi pentru Klaus Iohannis sigur că te gândeşti la asta. Dar eu cred că Teleormanul, dezvoltându-se foarte mult, a devenit o atracţie turistică”.

ACL a anunţat că verifică aproximativ un million de CNP-uri, de pe listele suplimentare

Conferinta de alegeri a PDL BucurestiŞi co-preşedintele ACL şi preşedinte al PDL,Vasile Blaga, anunţat, miercuri, că reprezentanţii ACL vor analiza listele suplimentare şi vor verifica aproximativ un million de CNP-uri, pentru a verifica suspiciuni de vot multiplu şi de turism electoral.

“Analizele sunt în curs, este voba de a introduce în analiză aproape un milion de CNP-uri şi ele se analizează inclusiv în acelaşi judeţ sau în judeţele apropiate”, precizând că « se compară listele suplimentare între ele, pentru că bănuim că a fost o altă strategie acuma. Nu au mers unii oameni să voteze pe listele permanente şi au votat pe mai multe liste suplimentare. Deocamdată atât, când vom avea dovezi vă vom spune”, a declarat, miercuri, Vasile Blaga.

Print Friendly, PDF & Email