Peste 2.600 de autovehicule destinate transportului elevilor au fost controlate de poliţişti, în toată ţara. 75 de maşini au fost depistate cu inspecţia tehnică periodică expirată, iar 20 de şoferi nu deţineau atestate profesionale. În Timiş, s-au dat amenzi în valoare de peste 3.000 de lei, fie pentru nepurtarea centurii de siguranţă, fie pentru utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului.
Microbuzele şcolare cu inspecţia tehnică expirată sau fără certificate de transport
Poliţia Română a coordonat, în perioada 9 – 19 septembrie, o serie de activităţi pentru creşterea siguranţei elevilor, prin reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehicule special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule. Acţiunile s-au desfăşurat în două etape.
Premergător începerii anului şcolar, poliţiştii rutieri, în cooperare cu autorităţile publice locale, Inspectoratele Şcolare Judeţene şi reprezentanţi ai Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au verificat 2.633 de autovehicule destinate transportului de elevi. Potrivit Mediafax, în urma verificărilor, au fost constatate mai multe deficienţe, respectiv 105 certificate de transport în cont propriu lipsă sau expirate, 75 de autovehicule cu inspecţia tehnică periodică expirată, 30 de autovehicule fără asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru accident, iar 20 de conducători de autovehicule nu deţineau atestate profesionale.
Pentru deficienţele depistate au fost transmise 182 de informări deţinătorilor autovehiculelor, pentru dispunerea de măsuri în vederea remedierii acestora. Tot cu această ocazie, reprezentanţii Poliţiei Rutiere au instruit 2.331 de conducători de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.
Verificări în trafic, în primele zile de şcoală
A doua etapă a acţiunii a avut loc în perioada 16 – 19 septembrie, când poliţiştii rutierişti au acţionat în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului elevilor. Au fost controlate 1.636 de autovehicule destinate exclusiv transportului de elevi. Astfel, poliţiştii au constatat 304 abateri, pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 84.160 de lei. Cele mai multe sancţiuni, 296, au fost aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, iar opt sancţiuni au fost aplicate pentru nereguli privind legalitatea acestor transporturi.
Au fost depistate 13 autovehicule care circulau cu defecţiuni tehnice şi opt autovehicule în care erau transportaţi mai mulţi elevi decât numărul de locuri înscris în certificatul de înmatriculare.
Poliţiştii au reţinut un permis de conducere pentru depăşire neregulamentară şi au retras 16 certificate de înmatriculare.
De asemenea, poliţiştii rutieri au întocmit în trei cazuri acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului transportului rutier public.
În Timiş, amenzi de peste 3.000 de lei
În Timiş au fost controlate, în această perioadă, 83 de autovehicule destinate transportului şcolar, fiind acordate 16 sancţiuni pentru folosirea incorectă a luminilor, pentru lipsa centurii de siguranţă şi pentru vorbirea la telefonul mobil în timpul şofatutului, după cum declară Ionuţ Bocancea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. De asemenea, a mai precizat acesta, pentru sancţiunile constatate s-au acordat amenzi în valoare de peste 3.000 de lei.
Cornel Petroman:. “În Timiş mai e nevoie de 23 de microbuze şcolare”
Timişul are 108 microbuze şcolare. Dintre acestea, 70 au fost transferate de Ministerul Educaţiei către Primăriile care au în administrare şcoli, iar 38 au fost transferate tot către Primării, însă de la Consiliul Judeţean Timiş. Acestea, însă, nu sunt suficiente pentru numărul şcolilor şi al elevilor care fac naveta. Inspectorul şcolar general Cornel Petroman spune că ar mai fi nevoie de încă 20 de astfel de autovehicule, pentru anul şcolar în curs. La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct Aura Danielescu, a declarat , zilele acestea, că speră ca cele 23 de microbuze să sosească în Timiş până în luna decembrie. Potrivit acesteia, au nevoie urgentă de microbuze şcolile din Comloşu Mic şi Maşloc, dar şi centrul “Speranţa”, din Timişoara: “La Maşloc transportăm 80 de copii cu două microbuze şi facem patru curse. Fie sunt supraaglomerate microbuzele existente, fie sunt destul de vechi”, mai spune Aura Danielescu.
Ultimele comentarii