Preşedintele C.N.A.S. spune că este intolerabil ca bolnavii să-şi cumpere medicamente

În condiţiile în care spitalele au redus achiziţiile

Unele spitale au redus achiziţiile de medicamente, dar au crescut mult costurile pentru serviciile externalizate, iar dacă, în acest context, pacienţii sunt trimişi constant să-şi cumpere tratament, este un lucru intolerabil, declară preşedintele C.N.A.S., Cristian Buşoi.

Cristian BusoiPreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bu­şoi, a declarat, la începutul acestei săp­tămâni, că dacă spitalele trimit pa­cienţii în mod constant să-şi cumpere medicamente este un lucru intolerabil din punctul de vedere al C.N.A.S., pen­tru că atunci când medicii fac decon­ta­rea pe caz rezolvat, trec şi medica­men­te. “Noi nu plătim pentru un asigurat faptul că a intrat în spital şi doar actul medical în sine. Plătim şi partea de me­dicamente. Vom face o analiză să ve­dem din ce motiv s-au redus achizi­ţiile de medicamente. Există spitale unde şi-au crescut foarte mult costurile cu serviciile externalizate. Şi-au exter­nalizat laboratorul către o firmă priva­tă, şi-au externalizat paza, alte servicii, şi fac economie din bugetul de medica­mente”, mai spune, citat de Mediafax, Cristian Buşoi.

farmacie1Preşedintele C.N.A.S. declară că a solicitat Caselor Judeţene de Sănă­tate să analizeze bugetele spitalelor. “Dacă, de exemplu, farmacia de spital a rămas fără un medicament şi se în­tâmplă să trimită pacientul să-şi ia res­pectivul produs, deşi nici acest lucru nu ar fi normal, zici că a fost un acci­dent. Dar dacă un spital trimite con­stant bolnavii să-şi ia medicamente, este intolerabil”, avertizează Cristian Buşoi. El mai spune că managerii de spitale trebuie să găsească soluţii pentru ca bolnavii să nu mai fie obligaţi să-şi cumpere medicamentele: “Ori îşi reduc numărul de personal, şi dau afară personalul pe care l-au angajat de-a lungul timpului – nu este vorba despre medici, unde suntem deficitari –, fie îşi raţionalizează alte cheltuieli, fie, nu ştiu, îşi găsesc nişte surse supli­mentare de finanţare. Dar în niciun caz nu pot să accept ca, în mod con­stant, să trimită pacienţii după medi­camente”. Cristian Buşoiu mai spune că C.N.A.S. face investigaţii şi anunţă că, atunci când acea Direcţie de Con­trol a Casei, aprobată de Gu­vern, va avea competenţe crescute, iar C.N.­A.S. va avea voie să se uite ce cheltu­ieli fac spitalele, “lucrurile se vor schim­ba în mod esenţial”.

Print Friendly, PDF & Email