În aceste zile o echipă de inspectori ai Primăriei Timişoara are sarcina de a verifica în toată Timişoara construcţiile de genul palatelor ţigăneşti, pentru a vedea dacă turnuleţele, coloanele şi alte elemente arhitectonice „originale” sunt sau nu autorizate, şi să împartă amenzi, respectiv să ceară demolări. Unii consilieri locali consideră că aceste inspecţii ar fi trebuit să fie parte a unei activităţi constante a Direcţiei de Urbanism a Primăriei.
Inventarul turnurilor neautorizate
Inspectorii de specialitate ai Primăriei Timişoara au primit dispoziţie din partea Executivului să verifice fiecare zonă a Timişoarei şi să vadă dacă elementele arhitectonice mai mult sau mai puţin ciudate de pe palatele romilor sunt sau nu autorizate. „Acum se desfăşoară campania pe care am anunţat-o, de verificare a tuturor clădirilor cu turnuleţe. Direcţia de Urbanism face lucrul acesta şi verifică dacă acele turnuleţe, la toate clădirile cu turnuleţe din oraş, au fost construite cu autorizaţie sau nu. Acolo unde se constată că nu a existat autorizaţie se cere în prima etapă proprietarilor să fie adusă clădirea la forma autorizată şi, dacă nu înţeleg de bunăvoie, se acţionează în instanţă”, declară primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Acesta precizează că, deocamdată nu se poate interveni în forţă, şi tocmai de aceea se apelează la instanţă. „Nu este posibil ca primarul să meargă cu jandarmii sau cu mai ştiu eu ce alte forţe şi cu buldozere şi să intervină. Primarul sesizează instanţele de judecată. Când se va obţine o sentinţă executorie, atunci se va pune în aplicare”.
Deocamdată nu se ştie câţi oameni au fost mobilizaţi pentru această acţiune, după cum nu se ştie nici câte clădiri vor fi vizate de acţiunea de control.
Consilier local: „Aceasta e o activitate care trebuia făcută constant de Direcţia de Urbanism”
Unii consilieri locali susţin că acest gen de demersuri nu trebuiau făcute acum, la comanda conducerii Municipalităţii, ci trebuiau să fie parte a unei activităţi constante a inspectorilor de urbanism ai Primăriei. „În mod normal, cu astfel de verificări trebuiau să se ocupe mereu reprezentanţii Direcţiei de Urbanism. Dar probabil că scuza care este invocată şi în acest caz e legată de faptul că nu există personal suficient. Direcţia de Urbanism are dreptul şi obligaţia ca, prin inspectorii de zonă, să facă verificări permanente şi, în momentul în care se constată că se încalcă legea să ia măsuri, sau să sesizeze structurile competente”, spune consilierul local PDL Adelina Tîrziu.
De aceeaşi părere este şi consilierul liberal-democrat Ştefan Sandu, care susţine că la acest moment nu trebuia să se facă inventarul turnuleţelor din oraş, ci, deja, să se aplice soluţiile din dosare, după constatarea ilegalităţilor, şi dispunerea, prin instanţă, a demolării. “Şi nu este vorba aici numai de turnuleţe, ci de tot ce se construieşte fără autorizaţie în oraş. Putem vedea şi în partea central a oraşului clădări istorice unde s-au făcut modificări şi s-au pus termopane care nu-şi au locul acolo. Inclusiv la spaţii comerciale s-au realizat modificări neautorizate, ce nu cadrează cu zona. Şi, din păcate, aceste abateri de la prevederile legale legate de urbanism au fost tolerate o bună bucată de timp, mai ales în timpul fostei administraţii”, spune consilierul local.
Reprezentanţii fostei administraţii precizau că au iniţiat peste 250 de procese pentru acest gen de construcţii neautorizate, dar că numai judecătorii pot fi cei care dau undă verde Primăriei pentru demolare. În chip paradoxal, însă, la acest tip de procese, deşi avea dreptate, Primăria Timişoara nu a primit întotdeauna câştig de cauză.
În plus, exista tendinţa prelungirii acestor procese pe ani întregi, prin recursuri repetate şi invocarea de către avocaţi a tot felul de excepţii şi solicitarea de amânări. Apelarea la Justiţie a fost astfel un sprijin neaşteptat, ori de câte ori ctitorii de ocazie au fost somaţi de către structurile de control să intre în legalitate. În loc să demoleze imediat construcţiile neautorizate, nu odată stricau aspectul zonei şi chiar puneau în pericol trecătorii sau vecinii. În plus, constructorii certaţi cu legea angrenau autorităţile într-un proces care, cu toate etapele aferente, de la instanţa de fond, instanţa de apel, eventual instanţa supremă, ajungea să dureze extrem de mult. Timp în care constructorul continua să-şi ridice imobilul după cum credea de cuviinţă.
Doar în decursul ultimilor doi ani, o bună parte dintre cele peste 9.000 de procese în care a fost angrenată Primăria Timişoara au vizat tocmai neregulile pe linie de urbanism.
Ultimele comentarii