O dovadă a faptului că multe iniţiative de stimulare a investiţiilor locale şi a înfiinţării de locuri de muncă sunt create doar pentru a rămâne pe hârtie şi a fi bifate este şi un aşa-zis ajutor dat investitorilor timişoreni, prin reducerea taxelor şi impozitelor locale, de către Primăria Timişoara, la sfârşitul anului 2012. Condiţiile de acordare a acestui ajutor au fost atât de „atractive” încât, după mai bine de un an, schema de ajutor nu a avut nici măcar o solicitare de acordare şi, ca atare, niciun beneficiar.
Prevederi mai relaxate, la final de an
În primele luni ale mandatului actualei conduceri a Primăriei Timişoara s-a aprobat, prin Hotărâre de Consiliu Local, o schemă de ajutor a investitorilor cărora, de la o anumită valoare a investiţiei şi un anumit număr de locuri de muncă înfiinţate, li se acorda o serie de reduceri de la plata impozitelor locale. Atât de „atractive” au fost condiţiile oferite de Primărie încât, după cum recunoaşte chiar Municipalitatea timişoreană, niciun investitor nu s-a arătat interesat de ele.
Până în prezent, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara, nu există nicio firmă care să fi beneficiat de acest ajutor. Aceştia pun situaţia pe seama „condiţiilor de acordare prevăzute, respectiv valorii investiţiilor ce trebuie efectuate şi a numărului de noi locuri de muncă ce trebuie create ca urmare a realizării investiţiilor, acestea fiind prea ridicate faţă de posibilităţile actuale ale beneficiarilor schemei. Totodată, procentul de scutire acordat pentru realizarea condiţiilor nu este de natură a stimula beneficiarii pentru realizarea investiţiilor prevăzute”.
Ca atare, în ultimele zile ale anului trecut Primăria a decis să dreagă busuiocul şi să relaxeze condiţiile de acordare a acestui ajutor, precizând că se impune atât modificarea condiţiilor de acordare, respectiv scăderea valorii investiţiilor efectuate şi a numărul de noi locuri de muncă create ca urmare a realizării investiţiilor, cât şi a procentul de scutire acordat.
Ca atare, în noua formulă, sunt create condiţii mai relaxate, însă, de exemplu, noua schemă de ajutor prevede că „pentru investiţiile care au o valoare mai mare de 10.000.000 de euro echivalent în lei şi crearea a cel puţin 140 de noi locuri de muncă în Timişoara, ca urmare a realizării investiţiei iniţiale, se acordă o reducere de 30% la plata impozitului pe clădiri şi o scutire de la plata impozitului pe teren aferent investiţie”. Însă este greu de crezut, şi în noua variantă, că, la o aşa valoare a investiţiei, eventualul investitor va fi foarte interesat de reducerile acordate la plata impozitului pe clădiri.
Cuantumul impozitelor locale, sub spectrul creşterii?
Deocamdată nu se ştie dacă în luna martie sau aprilie, când, anual, se discută cuantumul taxelor şi impozitelor locale, se pregăteşte o creştere a acestora, la Timişoara. „Din câte îmi amintesc, s-a promis că nu vor fi crescute aceste taxe. Şi nu ştiu dacă s-ar justifica o creştere pentru că, până la urmă, în ultimul an nu s-a produs nicio schimbare majoră în bine şi nu s-a înregistrat nici vreo creştere spectaculoasă a nivelului de trai, raportat la Timişoara. Autorităţile locale ar trebui să ţină cont de acest lucru şi să încerce, pe cât posibil, să protejeze populaţia”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
Pe de altă parte, însă, conducerea Primăriei Timişoara susţine că Municipalitatea se va baza de acum mai mult pe sursele de finanţare proprii, adică pe bugetul local, după ce, anul trecut, Timişoara nu a primit niciun leu pentru investiţii la adoptarea bugetului. Ceea ce înseamnă că Primăria va căuta noi surse de rotunjire a bugetului local, probabil prin creşteri de taxe şi impozite locale. „Cred că, înainte să se gândească la majorări de taxe şi impozite locale, conducerea Primăriei Timişoara ar trebui să facă demersuri pe lângă parlamentarii de Timiş, în aşa fel încât Guvernul să nu mai uite Timişoara atunci când se realizează bugetul. Măcar în ceasul al 12-lea ar trebui să se facă acest lucru. Nu înţeleg de ce, de exemplu, din toate cererile depuse de Timişoara, pentru acordarea de fonduri necesare reabilitării termice, nu s-a aprobat nici măcar una, în timp ce în alte municipii s-au aprobat destul de multe cereri de acest fel”, mai spune preşedintele F.A.L.T.
Ultimele comentarii