Primăria Timişoara vinde din nou A.N.L.-uri

Aceasta deşi posibilităţile de realizare în acest an a unor noi ansambluri de locuinţe sociale sunt minime

anl 2Deşi sunt extrem de mici şansele ca în perioada următoare să mai demareze construcţia unor ansambluri A.N.L. pentru repartizarea de locuinţe sociale, Primăria Timişoara a decis să vândă blocurile A.N.L. de pe strada Miloia, la un preţ modest, de 326 de euro metrul pătrat. În aceste condiţii, listele de priorităţi ale celor care aşteaptă de zeci de ani o locuinţă socială se prelungesc, fără şansă de soluţionare.

 

O nouă tranşă de A.N.L.-uri la vânzare

Zilele trecute Primăria Timişoara a făcut publică intenţia de a vinde blocurile de locuinţe sociale de pe strada Miloia către actualii locatari. Este vorba despre blocurile B3, B4, B5, B6 şi B7 situate în Timişoara, pe strada Miloia, nr. 51.

Valoarea de vânzare nu va fi foarte mare, ţinând cont că se pleacă de la o valoare de referinţă destul de mică – raportată la cotaţiile de pe piaţa imobiliară locală. Astfel, preţul stabilit pe metrul pătrat este de 326 de euro, inclusiv TVA. În aceste condiţii, apartamente mari de 70 de metri pătraţi, se vor vinde cu aproximativ 19.000 de euro, în condiţiile în care pe piaţa locală un apartament de 40 de metri pătraţi are preţuri cuprinse între 30.000 şi 40.000 de euro.

„Există interes pentru cumpărarea acestor locuinţe. Nu pot spune că am avut o avalanşă de cereri, dar cu siguranţă sunt chiriaşi interesaţi să le cumpere”, spune Martin Staia, şeful Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse a Primăriei Timişoara.

Cu toate acestea, conform unor consilieri locali, aceste locuinţe nu ar trebui vândute, pentru că, atunci când s-a constituit acest fond, s-a convenit ca tinerii aflaţi la început de drum să stea în aceste imobile, ca şi chiriaşi, pe o perioadă clar determinată. Astfel, pe listele de priorităţi sunt avantajaţi cei care au studii superioare, or cei care au o astfel de pregătire obţin, de regulă, un venit peste medie. Aceşti tineri ar fi putut sta în imobilele A.N.L. o perioadă de cinci ani, cum se convenise iniţial, cu o chirie modică, aşa cum e şi în prezent chiria la locuinţele A.N.L. şi în aceşti cinci ani ar fi trebuit să-şi acumuleze o rezervă. Iar cu aceşti bani strânşi, şi un eventual credit puteau să-şi cumpere o locuinţă prin forţe proprii. Astfel, ar fi ajuns să aibă casa lor, iar locuinţele A.N.L. ar fi rămas unor tineri care ar fi avut şi ei nevoie de o astfel de perioadă de acumulare.

Niciun proiect nou A.N.L. nu se întrevede în perioada următoarea

Decizia vânzării locuinţelor A.N.L. este cu atât mai stranie cu cât la Primăria Timişoara nu se întrevede posibilitatea realizării unor ansambluri A.N.L. în perioada imediat următoare, cu destinaţia de locuinţe sociale. „Poate să se realizeze un proiect mai vechi, pe terenul Armatei, în urma unui parteneriat cu M.Ap.N. Dar altceva nu cred că se poate construi în perioada următoare”, ne-a declarat Martin Staia.

Ansamblul care ar putea fi construit pe terenul Armatei este rezultatul unui acord din 2010 dintre M.Ap.N şi Primăria Timişoara, prin care terenul şi imobilele din incinta fostelor unităţi militare de pe Calea Aradului şi de pe strada Dimineţii (în total, peste şapte hectare) au fost preluate de Municipalitate, în vederea construirii de locuinţe colective A.N.L., în trei ani de la preluarea imobilelor. Consiliul Local Timişoara se obliga cu acea ocazie să treacă în domeniul public al Statului şi în administrarea M.Ap.N., un procent de 33% din numărul de locuinţe realizate şi terenul aferent acestora. Primăria Timişoara justifica acest transfer prin faptul că se confruntă cu un număr mare de solicitări privind atribuirea de locuinţe, atât din partea familiilor evacuate din imobile retrocedate, din partea tinerilor, pentru locuinţe A.N.L., cât şi a altor categorii de persoane, iar Timişoara nu dispune de o locaţie, pentru a putea să satisfacă astfel de cereri. Deşi Municipalitatea invoca, astfel, o situaţie de urgenţă, presantă, până la urmă, acest proiect a rămas tot blocat, deşi anul trecut a expirat scadenţa termenului în care Primăria, atunci când a preluat terenurile de la M.Ap.N., a promis că se va demara construcţia imobilelor A.N.L

Print Friendly, PDF & Email