Primăria Timişoara nu mai vrea să-şi vândă imobilele

“Se vând unele locuinţe la preţuri de nimic”, spun reprezentanţi ai Municipalităţii

Sediu PSD Timis Splai T VladimirescuMunicipalitatea nu mai este de acord să-şi înstrăineze imobilele pe care le mai are în patrimoniu, deşi chiar din interiorul Primăriei Timişoara continuă să vină propuneri legate de vânzarea de locuinţe deţinute de administraţia locală timişoreană.

 

Nicolae Robu: “Nu e bine să vindem locuinţele noastre”

După o perioadă în care diverse proiecte de hotărâre vizând vânzarea unor imobile al Primăriei Timişoara au fost aprobate “din principiu”, conducerea Municipalităţii a decis să pună piciorul în prag şi să stopeze acest fenomen. “Vin propuneri de vânzare de locuinţe din zestrea destul de săracă de locuinţe pe care o avem. Eu cred că nu este bine să vindem locuinţele noastre. Constat că se vând locuinţe, unele chiar în zone centrale, la preţuri de nimic, pentru că ele fac obiectul unor evaluări şi unii se rânduiesc foarte bine intrând în  proprietatea acelor locuinţe iar Primăria rămâne fără”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Probabil, făcând aluzie şi la clădirea de pe splaiul Tudor Vladimirescu numărul 26, revendicată de Primăria Timişoara, deşi se afla de ani de zile în proprietatea Administrării Domeniului Public, şi atribuită ca sediu PSD Timiş, existând intenţia vânzării ei cu 100.000 de euro. Imobilul a făcut obiectul unei a doua evaluări, iar reevaluarea, făcută de aceeaşi firmă, a crescut preţul de la 100.000 la 700.000 de euro..

În opinia lui Nicole Robu imobilele Municipalităţii trebuie să rămână ale Primăriei pentru că, în timp, “peste 10 – 20 de ani, alţii vor avea  nevoie pentru a rezolva probleme ale oraşului.”

Edilul a lăsat să se înţeleagă că propuneri de acest fel, de vânzare de imobile, continuă să apară, fiind promovate pe diverse filiere, şi că îşi doreşte ca acest fenomen să înceteze:“Rugămintea mea este să punem punct acestei vânzări, să nu se mai muncească şi eu să fiu în situaţia să le stopez  după ce trec de diverse filiere”.

Ideea este şi pe placul consilierilor din Opoziţie, care susţin că Primăria trebuie să-şi păstreze micul patrimoniu imobiliar pe care îl mai deţine. “Din acest punct de vedere, susţinem poziţia primarului Nicoale Robu. Cred că trebuie să se ţină cont de componenta socială şi de utilitatea acestor imobile pe viitor, iar vânzările, generate de diverse interese ar trebui stopate”, declară consilierul PDL Ştefan Constantin Sandu.

Vânzări ca la lichidare de stocuri

Şi în acest an, deşi sunt extrem de mici şansele ca în perioada următoare să mai demareze construcţia unor ansambluri ANL pentru repartizarea de locuinţe sociale, Primăria Timişoara a decis să vândă blocurile ANL de pe strada Miloia, la un preţ modest, de 326 de euro metrul pătrat.   

Conform unor consilieri locali, aceste locuinţe nu ar fi trebuit vândute, pentru că, atunci când s-a constituit acest fond, s-a convenit ca tinerii aflaţi la început de drum să stea în aceste imobile, ca şi chiriaşi, pe o perioadă clar determinată. Astfel, pe listele de priorităţi sunt avantajaţi cei care au studii superioare, or cei care au o astfel de pregătire obţin, de regulă, un venit peste medie. Aceşti tineri ar fi putut sta în imobilele ANL o perioadă de cinci ani, cum se convenise iniţial, cu o chirie modică, aşa cum e şi în prezent chiria la locuinţele ANL şi în aceşti cinci ani ar fi trebuit să-şi acumuleze o rezervă. Iar cu aceşti bani strânşi, şi un eventual credit puteau să-şi cumpere o locuinţă prin forţe proprii. Astfel, ar fi ajuns să aibă casa lor, iar locuinţele ANL ar fi rămas unor tineri care ar fi avut şi ei nevoie de o astfel de perioadă de acumulare.

Decizia vânzării locuinţelor ANL a fost cu atât mai stranie cu cât la Primăria Timişoara nu se întrevede posibilitatea realizării unor ansambluri ANL în perioada imediat următoare, cu destinaţia de locuinţe sociale.

Print Friendly, PDF & Email