90 de tone de gunoaie, duse de ploi la stația de epurare a Timişoarei

Gunoaie la Statie epurare Timisoara Foto AquatimMai mult de 90 de tone de deșeuri și nisip au fost transportate, de ploile torenţiale de săptămâna trecută, la stația de epurare a Timişoarei.

 

În timpul ploii torenţiale de joia trecută, 20 august, stația de epurare a oraşului, anunţă Aquatim, a preluat, din cauza averselor, cantități foarte mari de apă uzată, într-un timp scurt. „Seara, între orele 20 și 23, stația a funcționat la un vârf de debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obișnuit și de două ori mai mult decât debitul Begăi”, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

În aceeaşi seară, în urma ruperii de nori, în câteva ore, la stație s-au adunat 35 de tone de deșeuri din plastic, textile, și 30 de tone de nisip. Apoi, în urma ploii de sâmbătă, 22 august, s-au mai adunat încă 30 de tone de nisip. Lucrătorii stației de epurare au fost nevoiţi să elibereze, de câteva ori, grătarele stației, de scânduri și alte deșeuri voluminoase care au ajuns acolo din rețeaua de canalizare.

Reprezentanţii Aquatim spun că reţeaua de canalizare, având o lungime de aproximativ 500 de kilometri, funcţionează gravitaţional şi colectează atât apele reziduale, cât şi cele provenite din ploi, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. „În cazul averselor puternice, pot fi depășite, pentru scurt timp, capacitățile de preluare proiectate. Rețeaua se poate bloca și din cauza pătrunderii accidentale sau intenţionate a materialelor de construcţii sau a altor deșeuri voluminoase”, mai spune Ilie Vlaicu.

Stația de epurare a Timișoarei, o investiție de 35 de milioane de euro, a fost pusă în funcțiune în anul 2011. Conducerea Aquatim face apel la timişoreni, solicitându-le  să nu arunce în rețeaua de canalizare obiecte sau substanțe care duc la colmatarea ori la defectarea staţiei de epurare: „Deșeurile aruncate în canalizare și ajunse în stația de epurare îngreunează procesul tehnologic și pun în pericol utilaje scumpe.”

Print Friendly, PDF & Email