Cum mai mult de jumătate dintre refugiații ucraineni din Timiş sunt minori împreună cu mame și bunici, echipa LOGS organizează în jurul Timisoarei trei tabere pentru copiii și adolescenții din Ucraina.
Prima tabără s-a încheiat vineri, 15 iulie, la Sânandrei, după cinci zile cu mult soare, distracție, piscină, ateliere de artă, călărit, foc de tabără și puțină vacanţă pentru mamele copiilor, spune Flavius Ilioni Loga, directorul LOGS. În tabără, copiii au participat la activități sportive și artistice, dar au fost implicaţi şi în menţinerea curăţeniei în camere și la bucătărie.
„Am dus 16 copii la o fermă în apropierea Timisoarei. Sunt într-un mediu calm, înconjuraţi de natură și animale – cai, iepuri, iezi, păsări. Oamenii din sat s-au mobilizat la venirea noastră şi ne-au pregătit activităţi frumoase: de exemplu, proprietarul unei alte ferme din apropiere ne-a invitat la el, ne-a servit cu suc și a plimbat copiii cu căruţa la el pe câmp. Ca să ajungem acolo, am mers doi kilometri prin mirişte. A fost minunat”, spune Elena Tănase, manager proiecte educaționale LOGS.
Aceasta mai spune că în tabără este şi un copil care se află în România cu mama şi frăţiorul lui, născut la Centrul de Suport chiar în primele săptămâni ale războiului: „Îl vedem săptămânal la Casa LOGS și este entuziasmat de fiecare dată. În prima seară când am ajuns în tabără, ne-am aşezat pe gazon să scriem regulile grupului. Copiii au fost invitați să facă propuneri. După câteva mâini ridicate, a ridicat și el mâna şi a zis: «Să nu ne plângem dacă nu primim mâncare la timp». Mie mi s-a rupt inima. Se vede că este un copil care a trebuit să înțeleagă foarte multe în ultimele luni”.
Asociația LOGS va continua următoarele două tabere dar și activitățile educaționale zilnice la Casa LOGS.
Conform Centrului Regional de Cazare și Proceduri, peste 1000 de refugiați din Ucraina au solicitat protecţie temporară în Timișoara sau în Timiş. Asociația LOGS asistă, la Casa LOGS, peste 600 de refugiați oferindu-le ajutor financiar, consiliere socială şi informare, acces la sistemul educațional, asistenţă medicală, cursuri de limbă română, consiliere psihologică și activități educaționale și recreative.
Ultimele comentarii