Surprize de Paște pentru 130 de copii ucraineni refugiați în Timiș

Foto: Institut Francez Timișoara

Institutul Francez din Timișoara a găzduit peste 130 de copii și 70 de părinți și bunici, cu toții refugiați ucraineni, la un eveniment dedicat  Paștelui.

 

O mare parte din ateliere și activități au fost organizate de voluntari ucraineni. Copiii au avut parte de ateliere de vopsit ouă de Paște și confecționat brățări, de jocuri și activități sportive, de ședințe pictură pe față, vânătoare de dulciuri, având la dispoziție un candy bar cu prăjituri și primind cadouri de la iepuraș.

Evenimentul a fost organizat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Logs Grup de Inițiative Sociale, Asociația Filantropică Ortodoxă „Sfântul Dimitrie”, din Giroc, cu activități derulate voluntar de Smart Kids Study Club și Degetu Mic, cu susținerea Băncii Regionale pentru Alimente Timișoara, al Profi, al Cofetăriei Codrina, al Fornetti România.

Foto: Institut Francez Timișoara

„Ne-am dorit mult să organizăm un eveniment cu ateliere de Paște, cadouri, muzică și bună-dispoziție pentru copiii din Ucraina care sunt acum în Timișoara. Zi de zi îi vedem la Centrul de Suport împreună cu mamele lor și înțelegem cât de greu este pentru ei să trebuiască să își părăsească țara, din cauza războiului. Am vrut mult să le arătam că sunt bineveniți în Timișoara și să îi vedem bucuroși”, spune Angela Ciupa- Rad, de la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara:

Un moment emoționant a fost când Vanesa, o tânără din Odessa, refugiată și ea în Timișoara, a cântat in limba ucraineană două cântece despre poporul vecin. I s-au alătura copiii și mamele, care au cântat și au fluturat steagurile Ucrainei.

Poate cel mai impresionantă a fost implicarea atâtor refugiați din Ucraina. Ei au coordonat ateliere de pictat ouă, au pregătit brățări cu culorile naționale ale Ucrainei, au cântat și dansat cu copiii. Sunt oameni cu inițiativă care vor să se implice pe viitor în viața comunității din Timișoara. A fost multă emoție la Institutul Francez din Timișoara, cu atâția copii care alergau în toate părțile în gradină și în curte. A fost multă bucurie dar, dincolo de asta, pentru noi este o imagine care nu ar trebui să se repete: copiii aceștia au dreptul să trăiască în siguranță și nu să fugă de război”, spune și Flavius Ilioni Loga, de la asociația Logs.

Pe grupurile de Telegram ale comunității ucrainene din Timișoara au fost postate mesaje de mulțumire pentru timișorenii care au organizat evenimentul, dar și pentru donatorii și voluntarii Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina. “Vă mulțumesc frumos pentru un eveniment atât de minunat! Copiilor le-a plăcut foarte mult. Inspirație, dragoste și pace întregii echipe, din partea ucrainenilor” – a transmis una dintre mamele prezente la eveniment.

Asociația Logs Grup de Inițiative Sociale și Direcția pentru Asistență Socială a Municipiului Timișoara continuă eforturile de susținere și ajutare a refugiaților ucraineni ajunși în Timișoara inițiate de Primăria Municipiului Timișoara prin proiectul Timișoara Pentru Ucraina. După aproape două luni de când a început războiul în Ucraina, numărul refugiaților crește în mod constant. Potrivit Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina gestionat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Asociația Logs Grup de Inițiative Sociale, peste 1.200 de refugiați din Ucraina au rămas în Timiș, unii în Timișoara, alții în alte localități din județ. Mai mult de jumătate sunt minori împreună cu mame si bunici.

Foto: Institut Francez Timișoara

Cei care doresc să se implice, fie financiar, fie prin a oferi joburi sau bunuri necesare, sunt invitați să apeleze pe WhatsApp call center-ul Timișoara pentru Ucraina, la numărul 0741 113 952. Pentru detalii complete despre proiect, poate fi accesat website-ul acestuia, www.timisoarapentruucraina.ro și poate fi urmărită pagina de Facebook Timișoara pentru Ucraina, unde echipa postează în mod constant informații despre activitățile pe care le desfășoară.

 

Print Friendly, PDF & Email