Tabere de refugiaţi pe aproape zece hectare, în vestul ţării

Acestea vor fi amplasate la Lunga şi la Moraviţa

Montare corturi tabara refugiati LungaPrimele 50 de corturi din tabăra de refugiaţi au fost ridicate la Lunga. Luni, la Moraviţa a început ridicarea celei de a doua tabere.

 

La Lunga, localitate aflată la 60 de kilometri de Timişoara, au fost ridicate, duminică, primele 50 de corturi, angajaţii MAI lucrând la ridicarea altor aproximativ o sută. Ele vor putea adăposti circa 500 de migranţi care ar putea trece frontiera cu Serbia, înspre România. Alte corturi vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. Au fost duse, la Lunga şi un generator de curent, toalete ecologice, precum şi un rezervor cu apă.

Corturile MAI au fost ridicate pe un teren de 1,5 hectare aflat la 300 de metri de vamă. Primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Ştefănescu spune că aici “se testează reacţia organelor statului de a interveni în criza refuguaţilor”. După trei zile, corturile vor fi demontate.

Luni, şi la Moraviţa începe montarea de corturi. Tabăra pentru refugiaţi urmează să fie ridicată pe un teren de opt hectare aflat la ieşirea din  comună, spre vamă, pus la dispoziţia MAI de Primăria Moraviţa. Primarul localităţii, Ion Fiştea, declară că duminică au fost ridicate trei corturi mici, în care sunt centrele de preluare, urmând ca luni să fie ridicate şi corturi mari, pentru cazare temporară.

Între timp, traficul prin cele două vămi spre Serbia se desfăşoară în condiţii normale. Poliţia de Frontieră şi-a suplimentat patrulele, iar elicoptere ale MAI survolează zona.

Chiar dacă România nu se confruntă cu o presiune migraţionistă, aceste acţiuni sunt necesare pentru testarea capacităţilor noastre de reacţie la dinamica din regiune”, spune, într-un comunicat de presă, ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România. În taberele de la Lunga şi Moraviţa sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii.

Print Friendly, PDF & Email