50.000 de fotocopii ale dosarelor Revoluţiei din Timişoara, donate oraşului de către revoluţionarul Teodor Mărieş

Asociaţia Civică Banat se pregăteşte să îi ofere Timişoarei dreptul la a-şi recupera istoria

Adrian Orza si teodor Maries tinand in mana hard diskul cu dosarele revolutiei (2)Mai bine de 50.000 de fotocopii ale dosarelor Revoluţiei Române din Timişoara au fost donate oraşului, în iarna anului 2012, de către revoluţionarul Teodor Mărieş, într-un gest cu valenţe simbolice. Acesta a vrut să contribuie astfel la recuperarea de către timişoreni a istoriei autentice a oraşului. Acum, reprezentanţii Asociaţiei Civice Banat şi-au propus să predea Memorialului Revoluţiei din Timişoara un site pe care să se regăsească toate informaţiile complete conţinute în Dosarele Revoluţiei.  

 

Acces la recuperarea istoriei

Dosarele Revoluţiei i-au fost puse la dispoziţie cu mare dificultate de către Statul român revoluţionarului Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, numai după ce acesta a făcut greva foamei, solicitând desecretizarea informaţiilor referitoare la Revoluţia română. Fotocopiile documentelor au fost realizate de Asociaţia „21 Decembrie 1989”. “Avem peste 50.000 de file, 124 de dosare destinate jurnalelor de luptă ale Armatei. O echipă de oameni au lucrat mai bine de o lună şi jumătate să transcrie în format electronic Dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Am obţinut această copie de la Curtea Supremă. Vă daţi seama că «Dosarul Timişoara» este destul de degradat. A trecut prin patru instanţe”, declara Teodor Mărieş, în noiembrie 2012, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la sediul P.N.Ţ.C.D. Timiş, referindu-se la dreptul timişorenilor de a avea acces la dosarele care să le redea adevărul istoric în ceea ce priveşte  Revoluţia din 1989.

Motivele pentru care Teodor Mărieş a făcut acest lucru este de a salva aceste documente, deoarece „condiţiile nu sunt tocmai grozave în subsolurile Curţii Superioare de Jus­tiţie” şi pentru a le pune la dispoziţie, ca probe, celor 72 de persoane din Ti­mişoara, urmaşi ai celor arşi la Cre­matoriul „Cenuşa”, care nu au primit despăgubiri din partea Statului Român, cu toate că au cerut să li se facă dreptate. Teodor Mărieş mai spune că el este cel care i-a rugat pe aceşti oameni să-şi facă dosare şi să meargă în Capitală, pentru că sunt îndreptăţiţi să li se facă dreptate. Dar lucrurile nu au fost simple: „Nu vă puteţi imagina ce înseamnă să mergi nopţile pe tren şi, când ajungi la Curtea Supermă, să ţi se spună «lipsă de pro­cedură». Nu pot să vă spun ce feţe aveau aceşti oameni, care reveneau peste o lună şi li se spunea acelaşi lucru”. Preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989” mai spunea că aceste acte au fost copiate în aproape două luni, copierea făcându-se  în condi­ţii vitrege, cu ajutorul a două aparate de filmat şi cu două aparate de foto­gra­fiat .

După ce s-a lovit de refuzul autorităţilor locale de a prelua aceste fotocopii, Teodor Mărieş, care a fost unul dintre reprezentanţii A.R.D. Timiş la alegerile parlamentare din decembrie 2012, a oferit dosarele celor care s-au dovedit interesaţi de recuperarea conţinutului lor, precizează reprezentanţii Asociaţiei Civice Banat.

O parte dintre dosare au ajuns în proprietatea reprezentanţilor Forţei Civice Timiş. S-a născut astfel un site: www.dosarelerevolutiei.ro, care a permis accesarea online a unei părţi din informaţii. Ulterior, această pagină web şi fotocopiile dosarelor au fost cedate, cu titlu gratuit, Asociaţiei Civice Banat, care şi-a propus să continue proiectul început de Teodor Mărieş în 2012. Printre obiectivele pe care reprezentanţii Asociaţiei Civice Banat şi le-au stabilit se numără şi intenţia de a transforma toate informaţiile de tip imagine în text, astfel încât ele să poată fi lesne accesate de către toţi utilizatorii site-ului.

În scopul dezvoltării site-ului, a prelucrării imaginilor neclare şi a convertirii informaţiilor în format text, precum şi pentru crearea unor motoare de căutare adecvate şi pentru identificarea hosting-ului pentru cele peste 800 GB de informaţie, Asociaţia Civică Banat solicită colaborare, susţinere şi implicare din partea tuturor celor dornici să contribuie la recuperarea unor file importante din istoria recentă a Timişoarei.  Celor doritori să contribuie cu donaţii la finalizarea proiectului le stau la dispoziţie următoarele conturi bancare: Cont RON: RO05BTRLRONCRT0222141401, Cont EUR: RO52BTRLEURCRT0222141401, Cont USD: RO56BTRLUSDCRT0222141401, deschise la Banca Transilvania.

Documente obţinute după zeci de zile de grevă a foamei

Teodor Mărieş este omul pe care mulţi timişoreni îl cunosc din postura de revoluţionar. Omul care a făcut de trei ori greva foamei. Şi nu o zi, două. De fiecare dată mai mult de 70 de zile. Şi nu pentru a cere ceva pentru el, ci pentru a obţine docu­mentele din dosarele Revoluţiei din Decembrie 1989 şi ale Mineriadei din 1990, care n-au ajuns în instanţă.

Tot Teodor Mărieş este omul care a cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului acces la dosarele instrumen­tate de generalul magistrat Dan Voi­nea şi ferecate ulterior de Secţia Ci­vilă a Parchetului General. Adică, do­sare netrimise în judecată, deşi vizau oameni care au instigat la crime du­pă 22 Decembrie 1989 – deşi pare bi­zar, după această dată, când România era deja eliberată oficial de comunism, s-a produs genocidul, nu înainte. Iar C.E.D.O. i-a dat dreptate lui Teodor Mă­rieş şi a decis ca Asociaţia “21 Decem­brie 1989”, pe care acesta o conduce, să aibă acces la dosare, obli­gând astfel Parchetul General să-i pună la dispo­ziţie copii după toate do­cumentele solicitate.

Print Friendly, PDF & Email