În 2 august se împlinesc 80 de ani de la comemorarea uciderii a 4.300 de romi și sinti de către regimul nazist. Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” aduce omagiul său memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului. Data de 2 august este Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen.
„Insuficienta cunoaștere a istoriei genocidului romilor perpetuează extinderea prejudecăților, stigmatizării și atitudinilor discriminatorii care afectează și astăzi membrii comunității rome. Suntem convinși că prin implicarea noastră am adus la cunoștința dumneavoastră evenimentele regretabile pe care le-au trăit bunicii și părinți noștri deportați în Transnistria. 1944-2024 Na bîstăr – Nu uita”, transmite Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, care susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării genocidului romilor.
În 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost uciși în perioada Holocaustului.
Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” a fost sprijinită financiar de Erinuberg Wortfong und Zukunft, în realizarea, în perioada 2003-2006, a primelor interviuri cu supraviețuitori romi, care au fost publicate apoi în cartea bilingvă Lacrimi rome, având o prezentare de Jean Ancel.
De asemenea, fundaţia a contribuit la realizarea filmului Romane Iasfa, în limba romani, subtitrat în română, germană și engleză, la realizarea piesei de teatru Auschwitz- Birkenau Bug, la organizarea primului seminar internaţional „Supraviețuitorii romi în căutarea adevărului”, la realizarea volumului Tragedia romilor deportați în Transnistria 1942-1945. Mărturii și documente, scris de Radu Ioanid- Michelle Kelso și Luminița Cioabă, volum publicat la Polirom, sub auspiciile Fundației Social-Culturale a Romilor „Ion Cioabă”, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wisel” și Centrului de Studii Avansate asupra Holocaustului, Washington D.C.
De asemenea, a demarat proiectul prin care a fost creat Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, realizat de Administrația Fondului Cultural Național cu scopul de a combate ura în rândul cetățenilor țărilor unde trăiesc romi, de a preveni genocidele, de a consolida democrația și a promova demnitatea umană.
În 2024, a realizat împreună cu Administrația Fondului Cultural Național programul educațional Na bîstăr – Nu uita, în județele Sibiu, Gorj, Galați, Vâlcea și Timiș. Scopul proiectului este umplerea golului din istorie cu privire la genocidul romilor din timpul Holocaustului oferind generaților prezente și a celor ce vor veni, îndemnând tânăra generație să-și asume temele luptei împotriva rasismului, discriminării, excluziunii sociale, terorismului și împotriva celor care încearcă să limiteze libertățile individuale și individualitatea unei națiuni. Proiectul va susține acordarea unei atenții speciale problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului.
Ultimele comentarii