Scandalurile „romilor imobiliari” continuă în centrul Timişoarei

Reclamant: "Poliţia nu a dat nicio amendă"

După o perioadă în care nu s-au mai mediatizat problemele legate de clanurile de romi specializate pe acaparări de imobile în zona centrală a Timişoarei, un timişorean acuză că este ameninţat şi se pune presiune asupra sa să părăsească locuinţa pe care o deţine în zona centrală a oraşului, pe strada Braşov. Timişoreanul acuză şi insuficienta implicare a autorităţilor.

 

„Nu s-a dat nicio amendă, nu s-a scris niciun proces-verbal”

Timişoreanul Bogdan Viţelaru acuză că este tracasat şi că se pune presiune asupra sa, prin diverse metode, de către clanurile de romi să renunţe la imobilul pe care îl are pe strada Braşov, unde multe imobile sunt deţinute de către clanurile de romi timişoreni specializaţi pe tranzacţii imobiliare.

Recent, timişoreanul spune că a fost la un pas de a fi agresat şi vătămat grav de aceiaşi „romi imobiliari”, şi acuză lipsa de implicare a autorităţilor. „Au venit poliţiştii de la Secţia 3, sesizaţi, şi nu au dat nicio amendă, nu am văzut să se fi încheiat niciun proces-verbal. Şi atunci îmi dau seama că nu cu romii mă lupt, ci cu un întreg sistem. Romii ajung să fie ultima grijă”, ne-a declarat Bogdan Viţelaru.

„Cine are impresia că problemele legate de aceste clanuri de romi specializaţi pe tranzacţii imobiliare s-au încheiat se înşeală. Ele continuă, chiar dacă nu sunt mediatizate”, spune avocatul timişorean Carmen Obîrşanu, care a fost la rândul ei agresată de membrii cunoscutului clan Cârpaci, specializat pe tranzacţii imobiliare.

 

O problemă municipală

În Timişoara s-a ajuns în situaţia ca peste 144 de proprietăţi, majoritatea, clădiri istorice din zona centrală, să fie deţinute de membrii unui singur clan de romi.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, în oraş au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de clanuri de romi specializate în tranzacţii imobiliare. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să-şi vândă, sub preţul pieţei, restul apartamentelor.

„Romii de catifea”, cum mai sunt numiţi, au demarat imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, o adevărată vânătoare de imobile istorice. Presa timişoreană a relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, îi convingeau să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, treceau la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi presau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.

O parte dintre cei care s-au văzut nevoiţi să-şi vândă locuinţele unor familii de romi povesteau că, în miez de noapte, se trezeau cu bătăi în uşă, cu inundaţii în casă sau chiar cu excremente pe uşa de la intrarea în locuinţă, iar în unele cazuri erau ameninţaţi sau îmbrânciţi.

Conform unor reprezentanţi ai fostei conduceri a Primăriei Timişoara, de-a lungul anilor s-au făcut anchete interne în instituţie, existând plângeri că unii funcţionari i-au ajutat pe romi să intre în proprietatea unor imobile istorice, dar că nu s-au obţinut niciodată suficiente dovezi pentru a-i sancţiona.

Articol scris de

Jurnalist Timpolis, bogdan.piticariu@timpolis.ro