Ziua naţională a Macedoniei, marcată şi la Timişoara

Ziua Naţională a Republicii Macedonia va fi marcată la Timişoara printr-o expoziţie de pictură a artistei macedonene Adora Cutanoska.

 

Consulatul Onorific al Republicii Macedonia la Timişoara în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană  Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş organizează, de Ziua Naţională a Republicii Macedonia, sărbătorită în avans, 5 septembrie, expoziţie de pictură a artistei macedonene Adora Cutanoska.

Picturile vor fi expuse pentru zece zile la Secţia de Arte „Deliu Petroiu”, a Bibliotecii Judeţene, din Bastionul Theresia. Prezentarea artistică va fi asigurată de către criticul de artă Kelemen Gabriel.

Cu această ocazie, consulul onorific al Republicii Macedonia, Pavel Ernest Dupţa, le va oferi invitaţilor un cocktail diplomatic. La eveniment sunt aşteptaţi şi membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Timişoara şi oficialităţi locale.

Republica Macedonia îşi sărbătoreşte Ziua naţională la 8 septembrie, aceasta fiind data la care, în 1991, a fost proclamată independenţa ţării.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în urma celor două Războaie Balcanice, din anii 1912 şi 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia a fost împărţit între Grecia, Bulgaria şi Serbia. În 1944, Adunarea Anti-Fascistă pentru Eliberarea Naţională a Macedoniei a declarat că Republica Populară Macedonia reprezintă o naţiune separată în cadrul Iugoslaviei federale. După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a intrat în componenţa Republicii Populare Federative Iugoslavia, ca una din cele şase republici. Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins paşnic din acesată republică. În martie-iunie 2001, în partea de nord şi de vest a ţării a avut loc un conflict între Guvernul macedonean şi insurgenţii de etnie albaneză, dar s-a încheiat în urma intervenţiei NATO şi a semnării Acordului Cadru de la Ohrid.

Republica Macedonia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2005, fără stabilirea unei date de deschidere a negocierilor. La Summit-ul de la Bucureşti, din 2-4 aprilie 2008, NATO a agreat ca invitaţia de aderare pentru Republica Macedonia să fie lansată imediat după soluţionarea problemei numelui constituţional, decizie reconfirmată la Summit-ul aniversar NATO Strasbourg/Kehl, din 3-4 aprilie 2009, apoi la Chicago, în 2012, în Țara Galilor, în 2014, și la Varșovia, în 2016.

Print Friendly, PDF & Email