Zero sprijin guvernamental pentru „Timişoara, capitală culturală europeană”

Dincolo de declaraţiile „mobilizatoare”, măsurile de sprijin efectiv, prin finanţare a proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană întârzie să apară de pe plan central.

 

Nimic, în limbaj oficial

Ministerul Culturii a primit, de-a lungul ultimelor săptămâni, mai multe interpelări parlamentare, prin care era solicitat să precizeze dacă intenţionează să acorde sprijin financiar proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, pentru ce fel de proiecte şi când va emite proiectul de act normativ în acest sens.

Oficialii ministeriali trransmit că au demarat încă din septembrie 2016 întrevederile şi negocierile cu reprezentanţii Primăriei Timişoara şi ai Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, „pentru a analiza nevoile reale ale în implementarea programului, pornind de la obiectivele propuse în dosarul de candidatură.” 

Care a fost rezultatul concret? Deocamdată, zero. Sau, „având în vedere faza incipientă a definirii obiectivelor pentru care urmează să se solicite sprijin financiar de la bugetul de stat, la această dată nu există un angajament formal între părţile implicate”, conform formulării elaborate ministeriale.

„Răspunsul Ministerului Culturii dovedeşte o totală lipsă de interes, de neînţeles din perspectiva faptului că fiecare zi contează pentru promovarea proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Ştiu asta raportat la experienţa Sibiului din 2007. Ar fi trebuit să se elaboreze un plan cu obiective şi sume specifice. Aşa nu se ştie nimic, iar Guvernul a fost până acum total absent din proiect. Nu am aşteptări nici de la viitorul Guvern, de fapt, mă aştept la mult mai puţin din partea acestui nou Executiv, şi de aceea nici nu l-am votat”, spune deputatul FDGR de Timiş Ovidiu Ganţ, autor al mai multor interpelări legate de sprijinirea proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană.

 

Un sprijin aşteptat şi absent

La o solicitare anterioară, cu privire la ajutorul guvernamental pentru proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, Guvernul Grindeanu menţiona doar posibilitatea  pe care o are Timişoara de a accesa fonduri pe Programul Operaţional Regional.

„Fiecare municipiu reşedinţă de judeţ beneficiază de o alocare predeterminată orientativă de fonduri, dar cu termen limită de utilizare a acestora. Municipiul Timişoara are o alocare prestabilită de 55,87 milioane euro. Finanţarea proiectelor se va face obligatoriu în baza unor strategii integrate de dezvoltare urbană (51 DU) care au în vedere rezolvarea problemelor economice, de mediu, climatice, demografice şi sociale din oraşe”, spuneau oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale.

Cum însă banii europeni pot fi accesaţi şi fără sprijinul Guvernului, s-a ocolit o explicaţie clară cu privire la faptul că din bugetul pentru acest an lipsesc alocările de fonduri pentru pregătirea proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană – 2021. Şi, din nou, s-au dat doar asigurări că „titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 reprezintă o prioritate pentru România şi generează avantaje substanţiale în domeniile cultural, social şi economic, atât pe parcursul anului respectiv cât şi ulterior.”

Numai că aceste avantaje atrase României de acest proiect ar trebui şi susţinute financiar, şi nu doar din bugetele locale.

Print Friendly, PDF & Email