Volumul „Limbă și cultură germană în România (1918-1933)”, lansat la Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara

Seria evenimentelor culturale se deschide în această toamnă la Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara cu prezentarea unui volum despre limba și cultura germană în România în perioada 1918-1933.

 

Prezentarea volumului Limbă și cultură germană în România (1918-1933). Realităţi postimperiale, discurs public şi câmpuri culturale (Polirom, 2023), editat de Andrei Corbea-Hoişie, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și Rudolf Gräf, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 14, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara. Amfitrion este directorul BCUT, profesorul universitar Vasile Docea.

Publicul are acces gratuit la eveniment.

Rezultat al unui proiect finanțat de UEFISCDI, lucrarea de față – spun cei doi autori – și-a propus înregistrarea, aprofundarea și interrelaționarea de către echipe interdisciplinare de istorici, germaniști, juriști, sociologi, specialiști în studii culturale din Iași și Cluj-Napoca a elementelor ce compun mozaicul atât de variat al prezenței limbii și culturii germane pe teritoriul statului român după 1918. „Pe baza unui model multi-, inter- și transdisciplinar al tipurilor și varietăților de interacțiune, s-a urmărit o reconstituire a imaginii «în mișcare», de ansamblu și totodată diferențiată, a tuturor domeniilor în care s-au manifestat acestea în noua configurație politică, socială și culturală a României Mari, studiind atent rețelele de mijlocitori individuali și colectivi și motivațiile care au determinat fluxurile de «transfer» cultural între actorii implicați”, menţionează Andrei Corbea-Hoișie şi Rudolf Gräf.

Andrei Corbea-Hoişie este profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director de proiect la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu al Academiei Române, titular al Catedrei „Blaise Pascal” a Fundației École Normale Supérieure din Paris, şi profesor invitat al universităților Paris 8, Siegen, Fribourg, Viena, Konstanz, Montpellier, École Pratique des Hautes Études Paris, membru al Academiei de Științe din Erfurt și al Academiei Europaea, laureat al Premiului Herder și al Premiului Jakob-und-Wilhelm-Grimm. Autor a numeroase lucrări consacrate culturii germane, teoriei literare și esteticii apărute în țară și în străinătate, între care Paul Celan și meridianul său (Polirom, Iași, 1998), Nu vrea/cicatrice. Studii despre Paul Celan la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului (Polirom, Iași, 2020), editor al antologiei Jüdisches Städtebild Czernowitz (ed. a II-a, Suhrkamp, Berlin 2020).

Rudolf Gräf este profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu al Academiei Române. A predat la universitățile din Graz, Rostock și ca profesor invitat la Universitatea din Regensburg. Autor a numeroase lucrări publicate în țară și în străinătate consacrate istoriei economice a României, istoriei minorității germane din România, istoriei Banatului și a industriei bănățene, între care Rumänien. Geschichte und Geographie (în colaborare cu Kurt Scharr; Böhlau, Viena, 2008), 250 Jahre Eisenhüttenindustrie in Reschitza. Studien zur Industriegeschichte des Banater Berglands (coordonator, în colaborare cu Josef Wolf; Centrul de Studii Transilvane, ClujNapoca, 2021-2022), editor al versiunii românești a seriei de șase volume Monarhia Habsburgică (1848-1918) a Comisiei pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei (vol. I-V, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane & Polirom, Cluj-Napoca & Iași, 2020-2022).

 

Print Friendly, PDF & Email