Virgil Păunescu şi-a propus să atragă 100 de milioane de euro pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara

Foto: Constantin Duma

Profesorul universitar doctore Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului, îşi anunţă depunerea candidaturii pentru funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara. Punctul forte din programul său managerial, spune, îl reprezintă atragerea a cel puţin 100 de milioane de euro din fonduri europene.

 

Sunt un om al planurilor mari şi concrete. Principala mea misiune ca rector este atragerea a cel puțin 100 de milioane de euro pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara,  printr-un departament specializat. Nu putem spera la performanță și nici la bunăstare fără să avem fonduri substanțiale. Știu ce vreau să realizez și știu cum să realizez ceea ce îmi propun”, spune Virgil Păunescu, profesor de imunologie la UMF Timişoara şi director la Centrul OncoGen de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului.

Aceste fonduri europene pe care îşi propune să le atragă, adaugă Virgil Păunescu, vizează activitatea didactică, activitatea medicală şi activitatea ştiinţifică, pentru creştere vizibilităţii naţionale şi internaţionale a UMF Timişoara.

UMFT nu are în momentul de faţă aceste sume, dispune doar de banii din taxele de şcolarizare, iar aceştia sunt puţini. Singura sursă care ne rămâne este finanţarea din fonduri europene. Noi am reuşit aici, la Oncogen, cu numai două discipline, Imunologie şi Fiziologie, cu o mână de oameni şi fără ajutor instituţional, să atragem circa 25 de milioane de euro în proiectul Oncogen şi proiectele de cercetare conexe”, spune Virgil Păunescu.

Acesta afirmă că pentru Timişoara este un moment prielnic pentru atragerea de fonduri europene deoarece „Bucureştiul , principalul nostru competitor, nu mai este eligibil de doi-trei ani pentru aceste fonduri europene deoarece a depăşit nivelul de trai mediu în UE şi, ca urmare, a pierdut această şansă pe care, de altfel, nici nu a fructificat-o. Timişoara – care, şi ea, se apropie de acest moment – mai are la dispoziţie încă maximum opt ani.”

Cea mai mare parte a acestor fonduri, circa 75 la sută, adaugă Virgil Păunescu, ar trebui repartizate sectorului clinic, pentru a-l dota cu aparatură performantă, pentru a putea face un învăţământ de calitate şi asistenţă medicală de calitate, iar restul de 25 la sută ar putea să meargă spre sectorul preclinic, pentru dezvoltare antreprenorială, pentru sprijinirea sectorului clinic, dar şi pentru creşterea salariilor personalului implicat în aceste proiecte.

Din discuţiile pe care spune că le-a purtat în ultima vreme cu specialişti în atragerea de fonduri europene din Bucureşti, a primit asigurări că suma de 100 de milioane de euro pentru o instituţie de anvergura UMF Timişoara este fezabilă în exerciţiul bugetar 2020-2024.

Virgil Păunescu este profesor de Imunologie la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara, director al Centrului OncoGen de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului şi vicepreşedinte al Academiei de Științe Medicale.  A fost director general la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, consilier prezidenţial, director general al Spitalulului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi ministru-secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

În luna februarie, UMF Timişoara îşi va alege noul rector, funcţie ocupată în prezent de profesorul universitar doctor Marius Raica.

Print Friendly, PDF & Email