Reprezentanţii Comunităţii Evreilor din Timişoara şi oficialii Teatrului Naţional au semnalat, formulând puncte de vedere oficiale pe marginea declaraţiilor recente ale viceprimarului Timişoarei legate de starea în care se află clădirea Sinagogii din Fabric, o serie de informaţii eronate pe care Traian Stoia le-ar fi vehiculat.
Sinagoga din Fabric, prezentată de viceprimar ca o clădire-problemă
Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, vorbea zilele trecute despre situaţia clădirilor de patrimoniu din oraş lăsate în paragină de către proprietarii lor. Pentru aceste imobile ajunse în stare de degradare, Traian Stoia propunea sancţionarea proprietarilor, în baza legii 422/2001, care face referire la protejarea monumentelor istorice aflate pe domeniul public şi privat, cu o amendă a cărei valoare maximă poate ajunge la 10.000 de lei.
O astfel de situaţie, spunea oficialul Municipalităţii, a fost identificată şi la Sinagoga din Fabric, unde acoperişul, a cărui structură de lemn este afectată de o ciupercă, prezintă un pericol pentru cei care trec prin zonă. Traian Stoia mai spunea că managerul Teatrului Naţional ar fi demarat deja studiul de fezabilitate şi a început reparaţiile de consolidare la acoperişul clădirii, dar că lucrările de reabilitare nu au dobândit o finalitate, iar clădirea se află în stare avansată de degradare, reprezentând un pericol, aşa încât urmează să fie sancţionaţi proprietarii. Potrivit viceprimarului, clădirea aparţine “unei societăţi caritabile care a mai închiriat o serie de edificii în oraş, printre care şi Liceul de Arte”, lucru pe care l-a apreciat ca fiind “o chestie tipic evreiască”.
Comunitatea Evreilor: “Afirmaţii nedemne pentru un edil al Timişoarei”
Reprezentanţii Comunităţii Evreilor din Timişoara îl contrazic pe viceprimarul Traian Stoia, precizând că “Sinagoga Fabric, asemenea tuturor sinagogilor din oraş, a fost şi a rămas proprietate a Comunitaţii Evreilor Timişoara (parte a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România) şi nu a Fundaţiei Caritatea”. Potrivit Lucianei Friedmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara, Sinagoga a fost cedată prin contract de comodat (fără ca proprietarul să emită vreo pretenţie financiară), în mai 2009, Teatrului Naţional din Timişoara, pentru 35 de ani, în scopul renovării şi întreţinerii ei, pentru a deveni spaţiu destinat manifestărilor culturale din oraş. În plus, Comunitatea Evreilor nu a închiriat niciun spaţiu Primăriei Timişoara, aşa cum lăsa să se înţeleagă viceprimarul Stoia.
Referitor la afirmaţia lui Traian Stoia potrivit căreia proprietarii imobilului, care ar închiria clădiri Primăriei, nu renovează Sinagoga, ci recurg la banii cetăţenilor, proveniţi din fondurile Ministerului Culturii, catalogată de viceprimar drept o “chestie tipic evreiască”, reprezentanţii Comunităţii Evreilor din Timişoara apreciază că aceasta “are o conotaţie evident discriminatorie, injurioasă şi nedemnă de un edil al municipiului Timişoara, ai cărui cetăţeni loiali suntem în mozaicul etnic al acestuia” şi îi solicită lui Traian Stoia să îşi repoziţioneze afirmaţiile în conformitate cu adevărul juridic şi să îşi retracteze public cuvintele injurioase la adresa Comunităţii Evreilor Timişoara.
T.N.T.: “Să pună la dispoziţia opiniei publice documentul care atestă pericolul reprezentat de ciuperca din structura de lemn”
O reacţie oficială referitoare la acelaşi subiect a fost formulată şi de Teatrul Naţional Timişoara. Potrivit reprezentantului T.N.T., Codruţa Popov, preluarea Sinagogii din Fabric, în baza unui contract de comodat, a intervenit în 2009, după 24 de ani în care în clădire nu a mai avut loc niciun fel de activitate de cult. La momentul preluării imobilului, acoperişul se afla în stare avansată de degradare, pereţii şi lemnăria erau afectate de umezeală şi de mucegai, iar zidurile interioare erau vandalizate. Prima acţiune a T.N.T. a fost, atunci, realizarea de analize, urmată de două etape de igienizare, efectuate în paralel cu refacerea de urgenţă a acoperişului, pentru a-i stopa degradarea.
Reprezentantul T.N.T. face referire la experienţa anterioară a echipei manageriale a teatrului în gestionarea unui proiect de asemenea factură, acumulată în timpul muncii la proiectul de recuperare în patrimoniul oraşului a clădirii fostului manej imperial, actuala Sală 2 a T.N.T.
După lucrările de igienizare, în 2010, a fost realizat studiul de fezabilitate al obiectivului “Lucrări de consolidare, conservare şi refuncţionalizare – sala de spectacol Sinagoga Fabric Timişoara”, proiect finanţat de către Ministerul Culturii. Ulterior, în baza unui aviz dat în 2011 de Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Culturii, a fost organizată licitaţia pentru proiectul tehnic. Licitaţia electronică a avut loc în 2012, iar recepţionarea proiectului tehnic a fost făcută în mai 2013, acesta aflându-se în prezent la Ministerul Culturii, spre aprobarea Consiliului Tehnico-Economic.
Ca urmare a inexactităţilor şi referirilor eronate care au fost regăsite în declaraţiile publice ale viceprimarului Timişoarei, care a vorbit despre posibilitatea sancţionării actualilor proprietari ai imobilului în baza Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, oficialii teatrului îl invită pe acesta “să pună la dispoziţia opiniei publice documentul care atestă pericolul reprezentat de ciuperca din structura de lemn a acoperişului metalic al Sinagogii din cartierul Fabric, în condiţiile în care accesul în acest spaţiu este interzis până la finalizarea refuncţionalizării, conform proiectului”.
Ultimele comentarii